Artikel top billede

Danske spiludviklere får 20 millioner fra staten

Nyt forlig giver computerspilsbranchen ekstra millioner.

Danske spiludviklere har ikke svært ved at blive anerkendt som kulturskabere – i modsætning til andre. De får nu ekstra statsstøtte i et nyt filmforlig, som alle de største partier i Folketinget står bag.

Over de næste fire år vil Det Danske Filminstitut uddele fem millioner kroner årligt til udvikling af computerspil, altså 20 millioner kroner i alt fra 2011 til 2014.

Det er stadig småpenge i forhold til den øvrige kulturverden. Den samlede filmstøtte er på lidt over to milliarder kroner. Spilbranchen modtager altså blot en procent af filmstøtten.

Det er otte millioner kroner ekstra over de fire år i forhold til tidligere. I perioden 2007 til 2010 var der kun sat tre millioner kroner af om året, altså 12 millioner kroner i alt.

Kulturministeriet oplyser til ComON, at det er Det Danske Filminstitut, som står for at uddele millionerne, men det er ikke lykkedes at få en uddybning fra instituttet til, hvordan pengene skal fordeles.

Støtten er ikke kun kulturkroner. Det er også støtte til en eksportindustri, som har navne som Limbo og Hit Man i porteføljen
Kulturministeriet vil i samarbejde med Økonomi- og Erhvervsministeriet og Udenrigsministeriet undersøge, hvordan man kan tiltrække mere kapital til og optimere afsætningsmulighederne for spilproduktion.

Lille støtte til digitalisering
Det nye filmforlig forholder sig også til truslen fra digitaliseringen. Over de næste år forventes Hollywood udelukkende at gå over til digital distribution til biografer, hvilket giver mulighed for 3D og en meget billigere distribution end at sende de store filmruller ud.

I filmforliget har de mindre biografer og art cinemas fået mulighed for at få en engangsstøtte på 200.000 kr. pr. biograf eller modtage en digital distributionsstøtte ved fremvisning af danske film, som alle øvrige biografer vil kunne modtage.

Det er dog pebernødder, siger formanden for brancheforeningen Danske Biografer, Kim Pedersen. Han har tidligere fortalt til ComON, at nyt, digitalt udstyr koster mellem 700.000 og en million kroner pr. sal. Derfor er de 200.000 kroner slet ikke nok, siger han nu til nyhedsbureauet Ritzau.

Han forventer ikke ekstra penge fra kommunerne, hvilket nogle politikere ellers har lagt op til.

"Vi taler om fattige kommuner med et begrænset råderum, typisk hjemmehørende i det såkaldte Udkantsdanmark. Hvis politikernes mission er, at ingen biografer skal lukke, så har de fejlet i den mission," mener Kim Pedersen ifølge dr.dk.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere