På statsuniversitetet i Minsk er væggene prydet med billeder af fordum tiders professorer og rektorer, der med alvorlig mine kaster blikket ned på de unge studerende. Statsuniversitet blev oprettet i 1921 og i de sidste 40 år har computervidenskab været på studieplanen. ComON besøger universitetet på en fredag eftermiddag, hvor hallerne er fyldt med travle studerende.
Bygningerne bærer tydeligt præg af tidens tand, men universitetets administration har bevilliget penge til en gennemgribende renovering – og administrations-bygningen er sat i stand som den første. Alexander Isachenko, der er pro-rektor på fakultetet for anvendt matematik og computer-videnskab, viser rundt og fortæller om det tætte partnerskab med it-selskaber som IBA.
Der er omkring 1.200 studerende på fakultetet og der er indgået partnerskaber med 92 it-firmaer.
»Vores strategi er at levere den bedst mulige uddannelse i samarbejde med it-branchen. Selskabernes ledelse har indset, at de bliver nødt til at indgå i partnerskaber med universiteterne for at sikre at uddannelsens indhold matcher deres egne behov,« siger Alexander Isachenko.
Flere af de store softwareleverandører i Minsk hver især doneret et komplet computerrum på universitetet med fladskærme og moderne maskiner til de studerende. Men samarbejdet stopper ikke her.
Firmaer som IBA sender deres egne udviklere for at undervise de studerende, og professorer fra statsuniversitet besøger til gengæld firmaerne for at øse af deres viden. IBA uddeler også stipendier til de studerende og mange bliver håndplukket til et job i firmaet allerede inden studiet er færdigt.
Mange gæster fra Kina
Studerende fra statsuniversitetet i Minsk klarer sig godt i de internationale programmør-konkurrencer, og det kan være forklaringen på, at det er lykkes at tiltrække studerende fra så forskellige lande som Tyskland, Serbien og Vietnam. Selv Kina har sendt 25 studerende til det største universitet i Hviderusland.
Alexander Isachenko fortæller at de hviderussiske studerende er noget yngre end deres udenlandske kammerater – og dermed er færdiguddannet langt tidligere.
»Det normale er, at unge starter på universitetet når de er 17 år og slutter som 22-årige i Hviderusland. I andre lande er startalderen omkring 20 år og man slutter senere. Det betyder så, at man er færre år på arbejdsmarkedet,« siger vicerektoren.
Kun få vil arbejde for staten
Ifølge Alexander Isachenko er det ikke noget problem for de studerende at finde arbejde når de har afsluttet uddannelsen. Alene IBA henter mere end halvdelen af sine ansatte på statsuniversitetet. Men han ærgrer sig over, at de færreste ønsker at træde ind i statens tjeneste og forske videre på universitetet. De lavt betalte offentlige jobs er ikke tiltrækkende for de nyuddannede softwareingeniører, der drømmer om en karriere i et internationalt firma.
»Desværre er der ikke så mange, der ønsker at forske på universitetet, og det er et problem for os. Vi ser også, at næsten alle arbejder samtidig med studiet, og det kan få en negativ indflydelse, fordi de ikke har tid til at følge undervisningen,« siger Alexander Isachenko.
Drømmer om jobs i udlandet
Blandt de studerende som ComON taler med er ønsket om at rejse til udlandet og prøve lykken meget udbredt. Ligesom deres jævnaldrende i vestlige lande ønsker de at finde et godt og vellønnet arbejde.
“Jeg har brugt meget tid på at lære C++ og C#. Matematik har altid været min store interesse, og jeg forsøger hele tiden at blive bedre til det. Når jeg er færdig vil jeg gerne arbejde for et stort it-firma, men jeg har også overvejet at tage til udlandet for at studere videre,” siger 19-årige Valera.
En af de få piger blandt de it-studerende er den ligeledes 19-årige Helen, som har drømt om at blive programmør lige siden sin barndom.
“Min drøm er at blive softwareudvikler. Måske vil jeg fortsætte min uddannelse i udlandet og finde et job der. Men jeg vil helt sikkert vende tilbage. Jeg tror at piger har sværere ved at lære at programmere end drenge. Deres hjerner fungerer på en anden måde og de er bedre til at løse matematiske problemer. Men det betyder så bare, at vi piger må studere endnu hårdere,” siger Helen.
Som ComON kunne fortælle i går, er der mangel på it-specialister i Hviderusland og de unge nyuddannede har nemt ved at finde arbejde i den private sektor. Mange bliver headhuntet allerede inden de er færdige med uddannelsen.