Eksperter afviser ministeren - tinglysningen blev ikke testet

Domstolsstyrelsens egen it-konsulent afviser nu justitsminister Brian Mikkelsens forklaring om, at tinglysningen blev testet, inden systemet gik i luften.

Domstolsstyrelsens egen it-konsulent afviser nu justitsminister Brian Mikkelsens forklaring til Retsudvalget, om at advokater og ejendomsmæglere havde testet tinglysningen.

”Den prøveside advokater og ejendomsmæglere så, var ikke en systemtest men en brugertest, hvor de kunne afprøve og forberede sig til det kommende system. Jeg kan ikke fagligt kalde det en systemtest. Så skulle der blandt andet have været en systematisk funktion for anmeldelse af fejl,” siger Domstolstyrelsens it-konsulent og direktør i DevoTeam Søren Nielsen til ComON.
 
En egentlig test af systemet blev sparet væk. Det er alvorligt, fordi en ordentlig slutbrugertest af systemet, kunne have sparet almindelige borgere millioner af kroner. Det mener Morten Korsaa, der er konsulent hos Delta Axiom, der har lavet flere hundrede vurderinger af it projekter.
 
"En test ville have afsløret de problemer, der fører til, at almindelige danskere nu må punge ud. Mon ikke at beslutningen om at skære i testen for at spare tid og penge taler for sig selv nu. Forhåbentlig vil ingen med ansvar for danske skattekroner fremover spille hasard ved at acceptere et sådant niveau af professionalisme," siger Morten Korsaa til ComON.
 
Skræmmende lavt niveau
I sidste uge oplyste justitsminister Brian Mikkelsen (K) til Folketingets Retsudvalg, at tinglysningen var blevet testet af advokater og ejendomsmæglere, inden det blev lanceret. Det som ministeren beskriver som en test, var en prøveside, hvor man kunne foretage en fiktiv tinglysning, for at gøre sig bekendt med brugerfladen. Prøvesiden blev lagt op på tinglysningen.dk en måned, inden systemet gik i luften. Domstolsstyrelsen erkender, at der ikke var tid og penge til en grundigere test, men fastholder, at prøvesiden var en test af systemet.
 
"Advokater og ejendomsmæglere testede systemet. De fik adgang til en prøveside, hvor de kunne se brugerfladen. Det er rigtigt, at der ikke var nogen digital to-vejskommunikation på siden. Vores system registrerede ikke brugernes prøvetinglysninger. Men hvis de opdagede nogen problemer, kunne de ringe ind og fortælle os om dem," siger Sørup Hansen, der er retspræsident for tinglysningen, til ComON.
 
Justitsministeriet afviste forleden ComONs dokumentation for, at Brian Mikkelsen afgav vildledende oplysninger til retsudvalget. I afvisningen henviser ministeren til, at der "blev lagt en prøveudgave af systemet på tinglysningens hjemmeside, der gav professionelle aktører og andre interesserede parter mulighed for prøvetinglyse dokumenter på en fiktiv ejendom for derved at gøre sig bekendt med brugerfladen i det nye system". Det er den prøveside, ministeren beskriver som en test.
 
"Det ministeren siger, er direkte skræmmende. Alene ordvalget, ”bekendt med brugergrænseflade” viser jo, at der ikke foregik en test, hvor man undersøgte om systemet virkede og afslørede de fejl, der måtte være. Man viste blot advokater og ejendomsmæglere, hvordan systemet ville se ud. Det professionelle niveau i denne sag er skræmmende lavt og efterlader ikke meget håb for fremtiden," siger Morten Korsaa.
 
Anbefalede test
Domstolsstyrelsen mener, at en egentlig test ville have været ønskeligt, men afviser dog, at det ville have afsløret de nuværende problemer.
Styrelsens konsulent Søren Nielsen mener heller ikke, at en test havde afsløret problemerne. Alligevel anbefalede han en grundigere test.
 
"Vores oprindelige anbefaling til Domstolstyrelsen var et større testsetup, end det var muligt at gennemføre. Ideelt set ville det have været hensigtsmæssigt med en mere omfattende slutbrugertest med flere interessenter som advokater og ejendomsmæglere. Men vi havde også forståelse for Domstolstyrelsens situation med hensyn til tidsplan og økonomiske ressourcer, og vi var derfor enige med Domstolsstyrelsen i ambitionsniveauet for den gennemførte test af portalen," siger Søren Nielsen til ComON.
 
Morten Korsaa mener, at hele forløbet er chokerende.
 
"Sagen om den digitale tinglysning er chokerende, fordi den viser, at hele den store organisation fra leverandøren, over Domstolsstyrelsen til ministeren er i stand til at bilde hinanden ind, at en prøveside er en test. En test skal afspejle kompleksiteten i systemet og vise om brugerne bruger det efter hensigten. I stedet for stiller man sig til takke med en prøveside, og kalder det en test. Det er ikke kun en person, der er blevet lullet i søvn. Det er mange mennesker der bilder hinanden ind, at en prøveside er en egentlig test," siger Morten Korsaa.
 
Organisationen Dansk IT har udtænkt fem holdninger til statslige it-understøttede projekter. Formanden for arbejdsgruppen Ejvind Jørgensen fra Rambøll Management vil ikke forholde sig direkte til problemerne med den digitale tinglysning.
 
"Men vi anbefaler, at man skal tænke drift og brugsadfærd med i store it-projekter fra begyndelsen. Så kan man selv udlede, om Domstolstyrelsen har haft succes med det," siger han.
 
Inden tinglysningen gik i luften, foregik der en intern test, hvor systemet blev afprøvet med finanssektorens it-systemer. Ejendomsforeningen Danmark vurderer, at kaos i tinglysningen koster ejendomssektoren en milliard kroner om måneden.
 
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Brian Mikkelsen.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere