Skattesnyder pralede på nettet - SKAT kiggede med

Fotos på netforums er fint som bevismateriale, viser ny sag.

En dansk mc-entusiast og indehaver af en stor japansk motorcykel er blevet knaldet for skattefusk og har fået sin to-hjulede køremaskine beslaglagt. Det sker efter at SKAT fandt bevismateriale mod ham på diverse forums på nettet, hvor han havde været så dum at prale med ejerskabet af det japanske fartuhyre, selvom han ifølge sine skatteopysninger ikke ejede noget af værdi.

På Youtube og Picasa samt et lille dansk chatforum, hvis identitet SKAT ikke ønsker at afsløre, fandt skattefolkene fotos og videoer af motorcyklen, som ifølge billedtekster og debatindlæg havde den nu dømte mc-entusiast som stolt ejermand. Over for SKAT havde han ellers hævdet, at han ikke kunne betale sin skattegæld, da han ingenting ejede. Motorcyklen var i stedet registreret i en vens navn.

Men den finte faldt myndighederne ikke for, og nu har Vestre Landsret dømt manden. Han skal efterbetale skat på omkring en million kroner og har måttet acceptere en bøde på yderligere en kvart million kroner.

”SKAT har nu fået rettens ord på, at skattesnydere ikke blot kan lade deres ejendele registrere i deres venners navne og så slippe for at betale det, de skal,” lyder det i en pressemeddelelse fra skattemyndighederne.

Design-møbler det forkerte sted

SKAT er en af landets mere flittige myndigheder, når det gælder brug af søgemaskiner og overvågning af danskernes adfærd på nettet.

”Vi googler folk hver gang vi kontrollerer. Det er ufatteligt, hvor meget man kan se om folk på nettet,” siger Erik M. Rosenbæk, der er afdelingsleder i indsatsafdelingen i Horsens.

Han har flere eksempler på, at en simpel google-søgning afslører skatteforhold, som ikke er i orden.

”Vi havde for eksempel en sag med en mand, der havde trukket designermøbler fra til sit firma. Men på nettet kunne vi se, at han havde designmøblerne stående hjemme på sin private bopæl. Og så er der pizzarierne. Hvis de rapporterer til os, at der kun er én mand ansat, men samtidigt annoncerer med udbringning, så kan vi jo regne ud, at der nødvendigvis må være mere end én ansat i pizzariet, dummere er vi jo ikke,” siger Erik M. Rosenbæk.

Tyve og SKAT er flittige på Facebook

Han bekræfter, at Google og nettet udgør en stadig vigtigere del af SKATs undersøgelsesmateriale.

I kigger vel også med, når folk fortæller om sig selv på en Facebook-profil?

”Ja da. Både indbrudstyve og SKAT bruger Facebook,” siger afdelingslederen.

Har du selv en profil på Facebook?

”Nej, jeg bruger en dummyprofil til at søge med. Jeg skal ikke selv udstille mig på Facebook. Det har set jeg alt for mange gøre, og det har jeg taget ved lære af. Så der skal jeg ikke nyde noget,” siger Erik M. Rosenbæk.

Cyklen solgt

Mc-entusiasten med de afslørende billeder på nettet var ifølge SKAT ”en skattesnyder af en vis kaliber”, der har drevet uregistreret virksomhed i mange år og samtidig hævet sociale ydelser. Gennem årene har han oparbejdet en milliongæld til det offentlige, men kunne intet betale, da han ifølge sine egne oplysninger intet ejede.

SKAT valgte i begyndelsen af 2010 at gøre udlæg i motorcyklen, der straks blev taget i bevaring. Indehaveren og kammeraten protesterede over beslaglæggelsen og SKAT vandt i første omgang sagen i fogedretten. Sagen blev anket videre til landsretten, der nu har afgjort, at SKAT kan sælge motorcyklen som afdrag på indehaverens gæld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere