Åbne standarder i staten skal undersøges

Kan de åbne standarder ODF og OOXML i statens it-systemer tale sammen? Det skal et uvildigt råd af eksperter nu undersøge.

Siden 1. januar har offentlige myndigheder skulle understøtte mindst et af de to åbne dokumentformater - ODF og OOXML - i nye it-løsninger.

Men i fremtiden skal der måske kun satses på et af formaterne. Det kan en ny ekspert-gruppe være med til at bestemme.

Videnskabsminister Helge Sander har nedsat et uafhængigt ekspertudvalg, der skal vurdere implementeringen af de åbne dokumentformater. Ifølge en pressemeddelelse skal udvalget i første omgang vurdere, om formaterne "taler godt nok sammen" til, at relevante og anvendte funktioner i et tekstdokument kan udveksles af myndighederne.

Grundlæggende skal det undersøges, om standarderne sikrer en reel valgfrihed for borgere og virksomheder, når de kommunikerer med det offentlige.

»På baggrund af udvalgets vurdering, vil jeg i tæt dialog med Folketingets partier efterfølgende træffe beslutning om, hvorvidt begge formater fremover skal være obligatoriske for offentlige myndigheder,« siger Helge Sander.

Eksperterne skal desuden lave en separat vurdering af konkurrencen mellem de kontorprogrammer, der bruger de to åbne dokumentformater. Specielt skal der kigges på konsekvenserne, hvis programmerne ikke understøtter fuld interoperabilitet.

De to standarder er på prøve i det offentlige frem til 1. juli 2009.

Det nye hold af eksperter består af:

Mads Bryde Andersen (formand), professor, dr. jur. ved Københavns Universitet. Hans forskningsfelt er immaterialret, og han har blandt andet udgivet den it-juridiske lærebog "IT-retten".

Jens Hørlück, lektor ved Institut for Økonomi ved Århus Universitet. Hans forskningsområder er it-økonomi, open source og projektledelse.

Jørgen Kristensen, formand for Foreningen af Kommunale It-chefer og it-centerchef i Egedal Kommune, hvor han blandt andet har ansvar for at implementere understøttelsen af ODF og OOXML i praksis.

Kim Viborg Andersen, professor ved Center for Anvendt IT på Handelshøjskolen i København (CBS). Han forsker i implementering af it med vægt på digital forvaltning.

Mogens Kühn Pedersen, professor ved Center for Informatik på CBS. Han forsker i digital forvaltning, open source softwareanvendelse, m.v




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere