Åbne standarder i staten skal undersøges

Kan de åbne standarder ODF og OOXML i statens it-systemer tale sammen? Det skal et uvildigt råd af eksperter nu undersøge.

Siden 1. januar har offentlige myndigheder skulle understøtte mindst et af de to åbne dokumentformater - ODF og OOXML - i nye it-løsninger.

Men i fremtiden skal der måske kun satses på et af formaterne. Det kan en ny ekspert-gruppe være med til at bestemme.

Videnskabsminister Helge Sander har nedsat et uafhængigt ekspertudvalg, der skal vurdere implementeringen af de åbne dokumentformater. Ifølge en pressemeddelelse skal udvalget i første omgang vurdere, om formaterne "taler godt nok sammen" til, at relevante og anvendte funktioner i et tekstdokument kan udveksles af myndighederne.

Grundlæggende skal det undersøges, om standarderne sikrer en reel valgfrihed for borgere og virksomheder, når de kommunikerer med det offentlige.

»På baggrund af udvalgets vurdering, vil jeg i tæt dialog med Folketingets partier efterfølgende træffe beslutning om, hvorvidt begge formater fremover skal være obligatoriske for offentlige myndigheder,« siger Helge Sander.

Eksperterne skal desuden lave en separat vurdering af konkurrencen mellem de kontorprogrammer, der bruger de to åbne dokumentformater. Specielt skal der kigges på konsekvenserne, hvis programmerne ikke understøtter fuld interoperabilitet.

De to standarder er på prøve i det offentlige frem til 1. juli 2009.

Det nye hold af eksperter består af:

Mads Bryde Andersen (formand), professor, dr. jur. ved Københavns Universitet. Hans forskningsfelt er immaterialret, og han har blandt andet udgivet den it-juridiske lærebog "IT-retten".

Jens Hørlück, lektor ved Institut for Økonomi ved Århus Universitet. Hans forskningsområder er it-økonomi, open source og projektledelse.

Jørgen Kristensen, formand for Foreningen af Kommunale It-chefer og it-centerchef i Egedal Kommune, hvor han blandt andet har ansvar for at implementere understøttelsen af ODF og OOXML i praksis.

Kim Viborg Andersen, professor ved Center for Anvendt IT på Handelshøjskolen i København (CBS). Han forsker i implementering af it med vægt på digital forvaltning.

Mogens Kühn Pedersen, professor ved Center for Informatik på CBS. Han forsker i digital forvaltning, open source softwareanvendelse, m.v




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering