Artikel top billede

Dansk teknologi styrer mobilen med øjnene

Danske forskere tror på en fremtid, hvor computere og mobiltelefoner styres med øjnene.

Det danske open source-projekt ITU Gaze Tracker har fået skulderklap fra to af it-branchens sværvægtere, IBM og Nokia. Forskerne bag projektet tror på, at øjenstyring i løbet af de kommende år bliver et helt almindeligt værktøj.

"De kommercielle systemer, som er på markedet i dag, er ret dyre, og det vi har gjort er at udvikle et billigt open-source alternativ, hvilket betyder, at det nu er tilgængeligt for alle," siger Sune Alstrup Johansen, der er en af de fire forskere i gruppen.

Der findes allerede kommercielle eye tracking-systemer, men her kan prisen typisk ligge på mellem 50.000 og 100.000 kr. Det danske open source-program kræver kun et almindeligt webkamera, der kan fås for 150 kr. Ifølge forskerne er der allerede registreret 15.000 downloads.

Det er bl.a. bevægelseshæmmede, som har problemer med at bruge arme, hænder eller fingre, der kan bruge programmet.

Forskerne deltog ved IBM Global Entrepreneur Launch Event forleden, hvor juryen valgte at tage programmet med i IBM’s iværksætterstøtteprogram, ”100 days accelerator program”. Det giver blandt andet adgang til teknisk support, som forskerne kan bruge til videreudvikling af systemet.

En uge efter deltog forskerne i Mobile Startup Weekend Copenhagen hos Nokia, hvor de over en weekend udviklede en demo af en mobiltelefon, som de kunne styre med øjnene. Demoen vandt en pris som konkurrencens bedste. Dermed ser det ud til, at en fremtid, hvor du kan sende en sms med øjnene, synes at være kommet nærmere.

"Vi er selv overraskede over, hvor langt vi nåede på en weekend. Mit bud er, at de første mobiltelefoner med øjenstyring er på markedet om 1-2 år," siger Sune Alstrup Johansen.

Fire af gruppens medlemmer er nemlig ved at afslutte deres ph.d.-projekter på IT-Universitetet, og de leder i øjeblikket efter investorer til videreudvikling af deres eyetracking teknologi.

"Priserne har virkelig sat gang i interessen hos potentielle investorer, og det er jo rigtig fedt for os, for vi har brug for funding for at tage low cost øjenstyring til markedet," siger Sune Alstrup Johansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere