TDC kæmper for Plays overlevelse

TDC og IFPI trækker KODA i klagenævn. "De kræver for høj betaling," lyder anken.

Musikken spiller stadig i TDC Play. Men egentlig burde stikket trækkes ud af tjenesten.

Aftalen mellem TDC og KODA, der repræsenterer de medvirkende komponister og sangskrivere, er nemlig udløbet. Og parterne kan ikke blive enige om en ny.

TDC Play spillede sine første toner for to år siden, og dengang blev alle parter enige i en afregningsmodel, der betød, at Danmark kom på verdenskortet med en tjeneste, der viste nye veje til at tjene musik på nettet. Aftalen udløb d. 1. april i år, og da forhandlingerne ikke er mundet ud i en aftale, så har TDC nu bedt det såkaldte Ophavsretslicensnævn om at se på KODAs betingelser for en genforhandling. Nævnets opgave er netop at tage stilling i sager, hvor der er uenighed om størrelsen af betalingen til benyttelse af beskyttede værker.

”For at forhandlingerne ikke skal fortsætte i det uendelige, så har vi indbragt sagen for Ophavsretslicensnævnet. Men hvis du spørger mig, så tror jeg, at vi når frem til en enighed, før nævnet kommer med en udtalelse,” siger Jesper Theill Eriksen, chef for TDC Privat til ComON og nedtoner konflikten.

”Heldigvis er TDC Play en tjeneste, som alle parter er interesserede i skal leve videre. Både KODA og vi har en interesse i det, så jeg er overbevist om, at vi nok skal blive enige”.

Send flere penge
Jesper Theill Eriksen ønsker ikke at sætte tal på, hvor meget der adskiller de to parter i kroner og øre. Ved aftalens indgåelse i 2008 fik KODA lovning på en betaling på mellem 40 og 50 millioner kroner. TDC-chefen vil ikke kommentere på, om det beløb skal være mindre, men siger blot til ComON:

”For to år siden vidste vi ikke meget om det her område. Så har vi haft i to år til at gøre vores egne erfaringer til at kigge rundt i verden og se på, hvor prisen for digital musikdownload generelt ligger. Og det er klart at de erfaringer indgår i forhandlingsgrundlaget".

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar til sagen fra KODA. Men på sin hjemmeside skriver vicedirektør Martin Gormsen:

"Det materiale, som TDC og de multinationale pladeselskaber påberåber sig i klageskriftet, er ikke noget, der har været fremlagt i forhandlingerne mellem TDC og KODA. Det skaber tvivl hos os, om det overhovedet har været intentionen at nå en forhandlingsløsning”.

IFPI blander sig
Pladeselskabernes brancheforening IFPI sidder ikke ved forhandlingsbordet i forbindelse med TDC Play. De enkelte pladeselskaber har selv forhandlet en aftale på plads med TDC Play. Men IFPI bliver alligevel en del af konflikten, da brancheforeningen nu har bedt Ophavsretslicensnævnet om lov til at træde ind som støtte til TDC i den kommende sag.

”KODA’s betalingskrav truer med at stoppe en af de to vigtigste musiktjenester, vi har på det danske marked: TDC Play. Det kan vi naturligvis ikke stiltiende sidde og se på, og derfor ønsker IFPI at indtræde i sagen til støtte for TDC, som med TDC Play har haft stor betydning for udviklingen af det danske digitale marked gennem de seneste par år. Det er højest udsædvanligt, at IFPI blander sig i en sag, der implicerer en anden af musiklivets organisationer, som vi i andre sammenhænge har et glimrende samarbejde med. Men en af IFPI’s vigtigste opgaver er nu engang at udvikle markedet. Og så kan vi ikke bare sidde med hænderne i skødet, når nogen prøver at sætte udviklingen i stå - uanset hvem det er,” siger Henrik Daldorph, formand for IFPI.

IFPIs indtræden i sagen kan ses som en fortsættelse af ordstriden mellem netop KODA og IFPI, der generelt er uenige om, hvordan kunstnere skal aflønnes for download af musik. For eksempel på Spotify. En debat der brød ud i år.

Der er seks millioner sange i Plays databaser, og KODA er indvolveret i hovedparten af musikken, da organisationen også varetager musikrettigheder på vegne af sine udenlandske søsterorganisationer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere