Onlinemedier som ComON.dk og Avisen.dk har hidtil ikke kunne få del i den massive mediestøtte, som staten yder for at sikre den demokratiske dialog. Men nu lægger Venstre op til at ændre mediestøtten markant. I stedet for at følge platformen, typisk papiraviser og DR, skal pengene nu følge indholdet.
"Det er paradoksalt, at alle publicistiske medier, der i dag findes på nettet og som genererer rigtigt mange nyheder, og som tilmed minder meget om de sædvanlige dagblade, at de ikke kan komme i betragtning," udtaler Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby til Journalisten.dk.
Det afgørende for om et medie kan få adgang til støtten er, om det er ren fjas og gøgl, eller om det også leverer selvstændigt dybdeborende nyhedsjournalistik. Det betyder ifølge Venstre, at nogle af de aviser der i dag modtager mediestøtte, kan komme i fare.
"Det er jo en farlig diskussion at gå ind i. Men nogle vil sige, at Ekstra Bladet efterhånden ligner Se og Hør så meget, at man kan spørge, hvorfor de overhovedet skal have støtte, når nu Se og Hør, Kig Ind og lignende blade ikke må få. Og det er, derfor vi skal have det her organ - state of the news - som løbende skal vurdere, om medierne lever op til kriterierne for støtte," siger Ellen Trane til Journalisten.dk.
Den pulje af mediestøtten som onlinemedier kan få del i, hvis Venstres oplæg bliver vedtaget, udgør god 400 millioner kroner årligt.
Ændringen af mediestøtten betyder ikke, at alle medier får adgang til pengene. Det er kun medier med et bredt sigte der bliver støttet. For it-medier vil det for eksempel kunne betyde, at medier der primært vinkler historier om offentlige it-skandaler på, hvor ærgerligt det er for udviklerne, at borgerne ikke bruger deres systemer som forventet, ikke får støtte, mens medier der afslører offentlige it-skandaler, som koster samfundet og borgerne penge vil være mere egnet til støtte.
Det er uafhængigt nævn, der skal vurdere, hvilke medier der er berettiget til støtten.