Frankrigs forsøg på at få en vedtaget en version af EU's telekom-pakke, som giver mulighed for 3 strikes-modellen, har fået mindst et af EU's medlemslande som modstander.
Danmark vil nemlig kræve, at det ændringsforslag - amendment 138 - der skal blokere for anvendelse af 3-strikes modellen i EU-landene, kommer tilbage i Telekom-pakken.
Forslaget var vedtaget af et stort flertal i EU-Parlamentet, men fjernet igen i den version af telekom-pakken, som EU's ministerråd skal stemme om i morgen.
Bag forsvindingsnummeret stod Frankrig, der for tiden har formandskabet i EU. Frankrig er langt fremme med at indføre 3-strikes-modellen, hvilket amendment 138 ville kunne lægge sig i vejen for.
Som omtalt af ComON i går fik Folketingets Europaudvalg ikke at vide, at ændringsforslaget var røget ud. Tværtimod var beskeden fra Helge Sander - via stedfortræder - at det stadig var med.
Da flere medlemmer af Europaudvalget betegnede amendment 138 som en afgørende detalje, blev Sanders mandat dermed givet på falsk grundlag.
Straks hans ministerium blev klar over fejlen sendte Helge Sander en uforbeholden undskyldning til rådets medlemmer. Det lykkedes samtidig at få en ekstraordinær samråds-høring op at stå i dag, hvor Europaudvalgsmedlemmerne kunne forny ministerens mandat i sagen:
"Nu er mandatet, at han skal arbejde for at få amendment 138 tilbage i telekom-pakken," siger SFs eu- og it-ordfører, Hanne Agersnap.
Såfremt det ikke lykkedes for den danske videnskabsminister at overtale sine kolleger, har han dog ikke mandat til at stemme nej til pakken.
"Amendment 138 er meget vigtigt og har en stor signalværdi. Men på dette tidspunkt i forhandlingerne er der stadig gode muligheder for at få det tilbage igen," mener Hanne Agersnap.
EU-paralamentarikeren Hanne Dahl (Junibevægelsen) siger til ComON, at Frankrigs fjernelse af amendment 138 har vakt stor fuore i Parlamentet.
"Det er et punkt, som mange mener er af stor vigtighed. Og det har bestemt skabt opmærksomhed omkring 3 strikes," siger hun.
Amendment 138 dikterer i korte træk, at medlemslandene ikke må indføre restriktioner i slutbrugernes fundamentale rettigheder og friheder, ikke mindst ytringsfriheden, medmindre det sker som følge af en kendelse afsagt ved domstolene.
Ændringsforslaget, der er specifikt designet til at forhindre, at en administrativ myndighed kan lukke for folks internet efter 3 strikes-modellen, blev vedtaget af et stort flertal i EU-Parlamentet, hvor ni ud af ti medlemmer stemte for.
Når EUs ministerråd har behandlet telekom-pakken i morgen, skal pakken tilbage til EU-Parlamentet til en slags andenbehandling. Hvis parlamentet og ministerrådet forsat er uenige om lovteksten efter den anden ombæring, skal der nedsættes et forhandlingsudvalg med repræsentater for begge parter, og hvis de heller ikke kan blive enige, bliver hele pakken opgivet.