Forskere fra det tyske Fraunhofer Heinrich-Hertz-Institut i Berlin melder om en ny verdensrekord i trådløs dataoverførsel med normale LED'er. Den såkaldte Visible Light Communication (VLC) teknologi kan nu overføre 800 Mbit/s med de samme LED'er, som mange har installeret i loftet til belysning.
Dermed har forskerne bevist, at LED'er ikke kun kan bruges til at lyse rummet op, men også til at overføre data – og det endda med en hastighed, som overgår almindelige trådløse radionetværk.
VLC blev oprindelig udviklet af Siemens og France Telecom Orange Labs sammen med de tyske forskere, der nu arbejder på at optimere teknologien.
I maj gennemførte forskerne et eksperiment med lofts-LED'er i et rum på ti kvadratmeter, hvor det lykkes at overføre data med 100 Mbit/s uden tab – samtidig med at LED'erne bruges til at lyse rummet op. Modtageren kan anbringes hvor som helst i rummet.
Ifølge forskerne kunne man overføre fire film i HD-kvalitet til fire bærbare computere i rummet uden problemer.
I praksis foregår dataoverførslen ved, at LED'erne bliver tændt og slukket meget hurtigt. Det sker så hurtigt, at det menneskelige øje ikke kan opfatte det. Man ser altså ikke det blinkende lys i rummet, men opfatter belysningen som kontinuerlig – selvom LED'erne bruges til at overføre data.
En normal fotodiode på den bærbare computer fungerer som modtager. Den største ulempe er, at der kræves en optisk forbindelse mellem sender og modtager. Hvis man holder en hånd over dioden, bliver overførslen forstyrret.
VLC skal ikke erstatte almindelige trådløse netværk, fortæller forskerne, men det skal bruges som et alternativ på steder hvor det ikke er muligt at anvende radioteknologi. Det kunne eksempelvis være sygehuse, hvor radiotransmissioner kan påvirke det følsomme udstyr.
”Hvis en del af kommunikationen kører over en lampe i operationsstuen, kunne man styre operations-robotter trådløst eller overføre røntgenbilleder. I et fly kan hver passager se sit eget underholdningsprogram på et display, og flyproducenterne kan spare kilometervis af kabler. En andet muligt anvendelsesområde er fabrikshaller,” fortæller Heinrich-Hertz-Institut i en meddelelse.
Hos den internationale standardiserings-organisation IEEE arbejder man allerede på en standard for VLC.
Tidligere i år satte forskerne på Heinrich-Hertz-Institut i Berlin en ny verdensrekord i dataoverførsel over lysledere. Her kunne man overføre 10,2 terabit i sekundet over en afstand på 29 kilometer. Danske forskere fra DTU Fotonik har også medvirket og her man tidligere sat flere rekorder med at bruge fotoner til at overføre store mængder af data over lysleder-kabler.