Artikel top billede

Har du en 4G-mast i baghaven?

Tjek på opdateret kort - der er også master i Jylland. (opdateret)

Nu kan du tjekke på kortet hos Mastedatabasen.dk, om du har en LTE-mast i nabolaget.

Det er IT- og Telestyrelsen, der står for hjemmesiden, hvor danskerne kan tjekke mobilmasternes placering.

Master, som sender med Long Term Evolution (LTE), der kaldes 4G af Telia og TDC, har en lille rækkevidde, fordi teleselskaberne kun har sendelicenser med de kortrækkende, høje frekvenser. Derfor står masterne tæt på kortet.

Kortet viser, at Telia foruden det indre København allerede nu har enkelte LTE-master stående i Aarhus (ni master) , Aalborg (fire master) og Odense (ni master). Kortet viser desuden, hvor teleselskaberne har planer om at sætte master op.

TDC har fortalt ComON, at deres LTE-net allerede nu er udbygget, men at teleselskabet blot venter på de sparsomme usb-dongles, så de kan lancere kommercielt i begyndelsen af januar. Hvis man klikker på "planlagte positioner," kan man se, hvor TDC's master skal stå.

 

Telia anbefaler dækningskort

Kortet, som IT- og Telestyrelsen stiller til rådighed, er dog ikke det bedste pejlemærke for, om danskere skal købe 4G-modem til bopælen. Det mener Ole Hauris, radio access network planning manager hos Telia.

"Det er bedst at bruge dækningskortet, for det er mere præcist," siger Ole Hauris og henviser til Telias eget kort.

Hvor mastekortet blot viser prikker i landskabet, er dækningskortet beregnet i forhold til, hvordan masterne sender ud i landskabet eller gennem byens gader. Han advarer dog mod at stole alt for meget på teleselskabernes dækningskort.

"Der er faktisk ikke nogen standarder for, hvordan man viser sit dækningskort," siger Ole Hauris.

Ifølge Ole Hauris har Telia valgt en konservativ målemetode, hvor indendørs dækning på kortet rent faktisk virker, og hvor udendørs dækning ikke svarer til, at kunden skal op på en stige for at kunne få pinde på dæknings-viseren.

Han har et godt råd til, hvordan kunder kan tjekke, om dækningskortene stemmer med de faktiske forhold. Senderne kaster ikke bølger ud i landskabet i en flot cirkel rundt om masterne. De har i stedet en "main beam", forklarer han. Det er stedet - eller stederne - lige foran senderen, hvor bølgerne når længst ud fra masten.

"Der er mere knald på foran end ved siden," siger Ole Hauris.

"Man skal kunne ane, at masterne har sådan en dækning," siger han.

Hvis dækningen rundt om en mast altså er meget rund, tyder det på et upræcist kort, mener han.

Opdateret klokken 12.50: I første version havde vi skrevet, at det ikke var muligt at se TDC's master, men det er faktisk muligt via "planlagte positioner".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere