»Dine filer er blevet slettet. Undskyld.«

En trojaner kaldet BotVoice.A sletter harddisken og gør computeren ubrugelig, mens en stemme håner brugeren. Men truslen er lav, vurderer it-sikkherhedsekspert.

Hvis du pludselig hører en besked på engelsk, der fortæller, at du er blevet inficeret og dine filer slettet, er du blevet ramt af trojaneren BotVoice.A, der lige skal undskylde sit ondsindede forhavende, når den ødelægger dit system.

»Du er blevet inficeret. Jeg gentager, du er blevet inficeret, og dine filer er blevet slettet. Undskyld. Hav en god dag og farvel,« er den kedelige besked som afslører BotVoice.A med den interne stemme, som findes i Windows.

Det er it-sikkerhedsfirmaet Consisto, der advarer om BotVoice.A, men heldigvis er chancen for at blive inficeret ikke ret stor.

»Det er ikke andet end en forbistret destruktiv virus, der sletter indholdet på harddisken og gør systemet ubrugeligt,« siger it-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra firmaet CSIS Security Group.

BotVoice.A forsøger ikke blot at slette harddisken, men sætter også Windows' registreringseditor ud af spil og ændrer registreringsdatabasen, så man ikke kan udføre nye kommandoer.

Det betyder blandt andet, at man ikke kan genetablere systemet og dermed bliver nødt til at installere operativsystemet igen.

»Det er en minimal risiko, fordi den saver den gren over, den sidder på. Den kan ikke sprede sig selv videre fra det inficerede system, så brugeren skal selv hente filen fra en kilde, hvor koden befinder sig,« siger Peter Kruse og fortæller, at antivirusindustrien vurderer BotVoice.A som destruktiv, men at chancen for at blive inficeret er minimal.

»Efter vores vurdering er der ingen danske brugere, der bliver berørt,« tilføjer han.

Marketingchef i Consisto, Chris Østergaard, medgiver, at spredningsfaren ikke er specielt stor: »Vi er heldige, at den ikke spreder sig selv via egen mailserver.«

Når Consisto alligevel vælger at advare om BotVoice.A, skyldes det den potentielle fare, hvis man alligevel kommer i kontakt med den.

»Det er en af de mest destruktive vira, vi er stødt på, så vi synes alligevel, vi bør informere om den, fordi den forsøger at slette din harddisk,« siger Chris Østergaard.

»Det er en meget simpel kode og meget dårligt programmeret med nogle tåbelige kommandoer som "del *.*", så det er levn fra fortiden, hvor man kendte til destruktive vira, men i dag findes de stort set ikke længere,« siger Peter Kruse.

»Det kunne tyde på, at programmøren, der har lavet den, ikke er specielt erfaren,« medgiver Chris Østergaard.

Peter Kruse forklarer, at man i dag primært laver virus for pengenes skyld, og at det derfor ikke nytter noget at ødelægge de systemer, man inficerer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere