Der er meget fokus for tiden på at reducere strømforbruget i husholdningerne og investere i energivenlige produkter. Men hvordan ser det egentlig ud med de moderne robotter, der skal klare arbejdet i hjemmet for dig? Er de grønne eller er de tværtimod de helt store miljøsyndere?
Regnestykket er mere kompliceret end man umiddelbart skulle tro. Et godt eksempel er robotstøvsugeren Roomba, der efterhånden har været på markedet i nogle år. Den klarer selv støvsugningen i huset og sørger for at navigere uden om alle forhindringer.
Roomba er dog noget dyrere end en almindelig støvsuger, selvom den billigste udgave efterhånden kan fås for 1.800 kr.
Men hvordan ser det ud med miljøregnskabet? Ulempen ved Roomba er, at den står på standby og trækker strøm konstant. Til gengæld bruger robotten ikke mere end 30 watt, når den lader op, og derefter bruger laderen maksimalt 5 watt. En almindelig støvstuger bruger mellem 1.000 og 2.000 watt.
Hvis man modregner standby-forbruget mod det, man ellers ville have brugt med den almindelige støvsuger, bliver resultatet at robotten faktisk kan nedsætte strømforbruget til støvsugning betydeligt.
»Robotstøvsugere er helt oplagte til at få de unge til at spare på strømmen. Jeg tror at man skal forsøge at gøre det lettere for folk at spare på strømmen, blandt andet i form af teknologi som aflaster dem i dagligdagen. Her kan man måske frigøre dem fra daglige strømslugende gøremål – som f.eks. vi har set det med støvsugningen,« siger Jesper Skov fra RobotEksperten, der sælger robotstøvsugere.
Han har regnet sig frem til, at robotstøvsugeren bruger samme mængde strøm på 90 minutters rengøring, som en mikrobølgeovn bruger på lidt under 4 minutter, altså cirka den tid det ville tage at lave en omgang popcorn. Så hjælper det også på miljøregnskabet, at robotten ikke bruger engangs-støvsugerposer, og udnytter sine børster mere effektivt.