Nu skal domstole afgøre tvist om fremtidens tv

Danske forbrugere der føler sig vildledt om MPEG2-tv kan få pengene tilbage. Vanvittigt, mener Dansk Erhverv.

En del danskere føler sig snydt, efter det er gået op for dem, at deres MPEG2-fladskærme går i sort i 2012, hvis de ikke køber en MPEG4-dekoder. Forbrugerklagenævnet har i en række sager om salg af MPEG2-tv afgjort, at forbrugerne har ret til at få penge tilbage. Men Dansk Erhverv betegner det som vanvittigt, at butikkerne skal kompensere for den teknologiske udvikling, og nu vil man tage sagerne videre til domstolene.

Tilbage i december 2009 afgjorde Forbrugerklagenævnet en prøvesag om en kunde, der havde købt sin fladskærm året før. Klageren fik medhold i, at der var tale om vildledning. Men ifølge Dansk Erhverv var det på købstidspunktet endnu ikke afgjort, hvilken MPEG4-standard der i fremtiden ville gælde i Danmark. Blandt andet derfor fandtes der stort set ingen MPEG4-skærme og dekodere i handlen. De få MPEG4-skærme, der fandtes, kostede oven i købet det dobbelte af almindelige MPEG2-skærme.

I dag har Forbrugerklagenævnet så offentliggjort afgørelserne i en række sager om salg af MPEG2-tv, der ikke vil kunne modtage public service tv fra DR og TV2 uden en modtageboks, når de i 2012 går over til MPEG4-standarden. Nævnet slår fast, at forbrugere, der har købt et MPEG2-tv uden at blive vejledt om overgangen til MPEG4-signalet, har krav på at få penge tilbage.

Dansk Erhverv, der repræsenterer langt størstedelen af de danske elektronikforhandlere, mener at afgørelsen er helt forkert.

”Det er absurd, at forhandlerne skal bøde økonomisk for den teknologiske udvikling, der er sket på tv-markedet. Skal en forbruger, der for nogle år siden har købt en mobiltelefon uden internetadgang, så også kunne komme og kræve penge tilbage, fordi alle mobiler i dag har internetadgang? Det er også afgørende at pointere, at vi taler om tv-apparater, der fungerer,” siger forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv, Lone Rasmussen.

Nu vil Dansk Erhverv forsøge at få domstolene til at omstøde afgørelsen.

”Vi bakker normalt op om Forbrugerklagenævnets afgørelser, men vi er lodret uenige her, og derfor går vi til domstolene,” siger Lone Rasmussen.

Firmaet Boxer, som er forvalter af det digitale TV-signal i Danmark, godkendte de første MPEG4-fladskærme den 25. november 2008, og kort tid efter kom de første MPEG4-modtagebokse på markedet. Forbrugerne kan kun være sikre på at kunne se de nye digitale kanaler, hvis de har Boxer-godkendt udstyr.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere