Teenageres afhængighed af mobiltelefoner skal hjælpe forskere med at forstå de unges dagligdag og forbedre deres helbredsmæssige tilstand.
Således blev 15 teenage-piger i syv dage udstyret med GPS-sporede mobiltelefoner, der skulle kortlægge deres færden uden for skole og hjem. På denne måde kan forskere studere, hvilke risici teenagere typisk bliver udsat for.
GPS-sporede mobiltelefoner »kan hjælpe os med at forstå, hvor de unge spenderer deres tid, og hvad de laver,« siger dr. Sarah E. Wiehe, der er professor på Indiana University School of Medicine i Indianapolis, USA.
I denne indledende undersøgelse blev det kortlagt, at pigerne opholder sig en fjerdedel af deres tid væk fra skole og hjem. Ikke overraskende var de længst væk hjemmefra i weekenderne. I gennemsnit rejste de 27 kilometer væk fra deres hjem fredag og lørdag aften.
Dr. Wiehe mener dog, at teknologiens vigtigste funktion er, at man kan skride ind netop i det øjeblik, hvor de unge er ved at blive udsat. Det kunne blandt andet være rygning eller indtagelse af alkohol. Hvis teenagerne for eksempel er mest tilbøjelige til at drikke umiddelbart efter skoletid, kan de modtage en sms-besked, der opfordrer dem til bedre helbredsmæssig opførsel.
I modsætning til tv-reklamer, der for eksempel advarer imod rygning, kan sms-beskeder nå ud til de unge, uanset hvor de er, understreger dr. Wiehe.
Hun mener desuden, at mobiltelefoner kan blive et vigtigt redskab i fremtidige undersøgelser, da de kan fungere som en form for dagbog, hvor testpersonerne skal sms'e deres handlinger til forskerne. På denne måde kan forskerne få øjeblikkelig besked om teenagernes færden og beslutninger. Det giver mere troværdige testresultater, end når de unge skal gengive dagens forløb på et senere tidspunkt, siger dr. Wiehe.
Forskerne forsikrer, at de GPS-udstyrede mobiltelefoner udelukkende bliver brugt til research, og at der ikke bliver givet informationer videre til forældrene.