Mobiltelefonerne udvikler sig hurtigt, men desværre kan batterierne ikke helt følge med. Problemet bliver kun værre i fremtiden. Efterhånden som applikationer, services og specialfunktioner bliver mere og mere udbredte, dræner det batteriet for strøm hurtigt. Nu vil danske forskere forsøge at løse dette problem. Men det skal ikke ske ved at udvikle et nyt batteri.
I stedet skal mobiltelefonerne bliver bedre til at kommunikere sammen over korte afstande og dermed hjælpe hinanden til bedre modtageforhold, hvilket også vil skåne batteriet.
"Vores mål er at bryde med den eksisterende tilgang, hvor man udvikler meget komplekse mobil-enheder, som opererer helt alene, og i stedet organiserer mobiltelefonerne i såkaldte ”mobile clouds”. Mobile enheder, der befinder sig i nærheden af hinanden kan samarbejde og hjælpe hinanden til bedre modtageforhold," siger lektor Frank Fitzek fra Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet.
Mobiltelefonerne skal automatisk kunne deles om signaler, ligesom når internetbrugere anvender ”peer to peer”-teknologi til i fællesskab at streame videosignaler. Ved at binde telefonerne sammen vil det ikke kun spare energi, men også danne grundlag for nye services.
Hvis flere telefoner deles om at hente et tv-signal, vil billedkvaliteten blive bedre, og et foto fra mobilen kan hurtigt deles med andre eller suppleres af billeder, som andre telefoner har taget fra andre vinkler, og som kan sættes sammen til et 3D-motiv.
Den danske forskning på området er nu langt fremme og Forsknings- & Innovationsstyrelsen har netop skudt et stort beløb ind i den mobile satsning. Lektor Frank Fitzek modtager en af de store bevillinger fra Det Frie Forskningsråds forskerkarriereprogram Sapere Aude, der giver mulighed for at opbygge et forskerteam, som kan arbejde med de såkaldte green mobile clouds i en årrække.
Kun få forskergrupper arbejder indtil videre med det nye område network coding, men de danske forskere har fået etableret et samarbejde med universiteter som MIT og Harvard i USA.
”Der er flere udfordringer. En af de mest interessante med hensyn til trådløs teknologi er effektiv kommunikation inde i ”den mobile sky”. Her undersøger vi forskellige tilgange inden for netværkskodning. Men også rent socialt bliver det spændende, hvordan ”de mobile skyer” vil kunne formes mellem mennesker, der ikke kender hinanden," siger Frank Fitzek.
Forskerkarriereprogrammet fra Det Frie Forskningsråd uddeler tilsammen over 230 mio. kr. til 31 modtagere i 2010.