Hoteller skal ikke logge alle gæster

Hoteller og restauranter som tilbyder en frit tilgængelig internetforbindelse til gæsterne er ikke forpligtet til at notere brugernes identitets-oplysninger, oplyser Justitsministeriet.

Hotellernes brancheforening Horesta har stillet en række spørgsmål til Justitsministeriet om den nye logningsbekendtgørelse, som træder i kraft på lørdag. Horesta er stærkt utilfreds med de nye regler og betegner terrorpakken som »lovsjusk«. Men svarene fra Justitsministeriet, som Horesta netop har modtaget, viser at hoteller og restauranter i mange tilfælde ikke behøver foretage sig noget for at leve op til de nye regler.

Hvis et hotel eller restaurant har en frit tilgængelig internetforbindelse, f.eks. i lobbyen eller i serveringslokalet, hvor der i dag ikke skal angives oplysninger om, hvem der bruger nettet, vil ejeren heller ikke fremover være forpligtet til at notere sig identiteten på den person, der på et givent tidspunkt benytter internetadgangen.

Kun hvis hotellet eller restauranten allerede har identitetsoplysninger, fordi der f.eks. udleveres en kode, skal disse oplysninger gemmes i et år, oplyser Justitsministeriet.

Samtidig fortæller ministeriet, at et hotel ikke ud over de sædvanlige gæsteregistreringssystemer, som man allerede har, vil skulle foretage sig yderligere for at konstatere, hvem der er indlogeret på et værelse på et givent tidspunkt, hvor f.eks. en telefon eller en internetadgang på værelset er blevet benyttet. Det er tilstrækkeligt, at politiet selv kan samkøre gæsteregistreringen med logningsoplysningerne. Hoteller er allerede forpligtet til at gemme gæsteregistreringer i et år.

Men ved fast internetadgang fra et værelse skal oplysninger om værelsesnummer logges og gemmes, så de senere kan samkøres med det registrerede gæstenavn.

Brancheforeningen fortæller at mange af medlemmerne er i tvivl om, hvorvidt de er udbydere eller ej. Spørgsmålet er vigtigt, fordi kun de virksomheder, der betragtes som udbydere, er omfattet af de nye regler. Horesta har derfor aftalt med IT- og Telestyrelsen, at medlemmerne kan kontakte styrelsen med konkrete spørgsmål om, hvorvidt de er omfattet af udbyderbegrebet.

Hvis man anses som udbyder, er det nu blevet præciseret, at samtlige de data, der genereres i de nuværende elektroniske systemer - også selv om det er ganske kortvarigt for eksempel i en router, i en telefoncentral med videre - er omfattet af de nye regler. Det betyder at informationerne skal gemmes. Det gælder også selv om, det kræver investering i nyt udstyr.

Desuden skal der etableres et døgnbemandet kontaktpunkt for politiet og personalet skal sikkerhedsgodkendes af Politiets Efterretningstjeneste.

For de hoteller, som ikke selv ønsker at påtage sig denne opgave, er der mulighed for at indgå en aftale med en tredjepartsleverandør, der overtager logningen.

»Horestas råd er at undersøge markedet nøje og eventuelt forsøge at indgå aftaler med virksomheder, der tilbyder at løse opgaven uden beregning. Man bør også sikre sig, at aftalen kan tilpasses eller opsiges med rimelig varsel, da det må forventes, at markedet udvikler sig hurtigt som følge af de nye regler,« lyder anbefalingen fra brancheforeningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere