En ny global undersøgelse fra det tidligere British Computer Society (som nu har fået navnet The Chartered Institute for IT) fortæller, at internet-adgang har en ”statistisk betydningsfuld, positiv effekt på livskvaliteten” i mange af verdens lande. Det er især brugere i udviklingslande, med lave indkomster og begrænset uddannelse, samt kvinderne, der har det største udbytte af nettet.
Det gængse billede af den ensomme computernørd uden socialt liv, som tilbringer al sin tid foran skærmen og mister forbindelsen til den virkelige verden, holder altså ikke.
Tværtimod oplever brugerne, at nettet giver dem større frihed og kontrol over deres liv – og det gælder især for kvinder i lande, hvor kvindernes rettigheder stadig bliver undertrykt.
”Det forventes oftest, at it har en negativ effekt på livskvaliteten, men nu viser det sig, at det modsatte er tilfældet. It har en direkte positiv effekt på livsglæden, selv når tallene bliver justeret for indkomst og andre faktorer der har betydning for tilfredsheden med ens eget liv,” siger Elizabeth Sparrow, der er formand for BCS.
I rapporten konstateres det, at en stor del af den målte forbedring i livskvaliteten kommer fra de svageste grupper i samfundet, og de sociale netværk og instant messaging-tjenester bliver fremhævet som en vigtig faktor i dette.
”Facebook gør os gladere. Sociale netværk kan være med til at øge livskvaliteten ganske betydeligt og derfor kunne undervisning i brug af Facebook være en effektiv metode til at bygge bro over den digitale kløft og få folk til at gå online,” siger Paul Flatters fra firmaet Trajectory Partnership, som har gennemført analysen.