Artikel top billede

Næsten alle kan få skattebetalt streaming

Vil din kommune ikke bruge penge på at give dig gratis streaming? Fortvivl ej, hvis du er over 18 år, er der en løsning.

Danmark fik første juli en ny skattebetalt streamingtjeneste, der skal tilbyde musik i en lind strøm.

Den nye tjeneste, Bibzoom.dk, skal akkurat som Spotify, Grooveshark og de to WiMP og Play, som teleselskaberne Telenor og TDC står bag, tilbyde streaming i fin kvalitet.

Der er til gengæld en lang række kommuner, der ikke endnu har besluttet at bruge kommunekassens midler på at tilbyde deres borgere gratis streaming. Dermed kan deres borgere ikke streame musik via tjenesten.

Streamingen er tænkt som en moderne erstatning for folkebibliotekernes udlån af cd'er, men eksempelvis Københavns Kommune har ikke tilmeldt sig Bibzoom.dk's streaming endnu. Kommunen er bange for, at udgiften kan eksplodere.

Københavnere og andre borgere, der alligevel gerne vil streame musik over tjenesten, har dog en udvej: Hvis de er over 18 år, kan de gratis oprette sig som bruger hos Statsbiblioteket i Århus og lytte til de 2,4 millioner sange, der indtil videre er i kataloget.

"Det er en omgåelse," forklarer Flemming Munch fra Statsbiblioteket - som desuden er tovholder på projektet.

Statsbiblioteket kan blive nødt til at fjerne deres brugeres mulighed for at streame musik via Bibzoom.dk for at undgå, at streamingtjenesten bliver statsfinansieret af bagvejen. Det er nemlig meningen, at kommunekasserne skal betale for musikken. Tjenesten køber en pulje af streaminger, så i realiteten koster hver streaming penge, mere præcist 20 øre per påbegyndt sang. Hvis en masse borgere streamer musik  via deres bruger hos Statsbiblioteket, fordi borgerens kommune ikke er tilmeldt streamingen, ender det i sidste ende med, at staten - der finansierer Statsbiblioteket - i sidste ende må betale for en stor del af streamingen. Det kommer ikke til at ske, forklarer Flemming Munch.

"Vi har ikke set nogle tegn på, at den særlige teknik er udbredt. Og vi opdager det hurtigt, hvis det sker, og så er vi nødt til at stoppe det," forklarer Flemming Munch.

Han håber derfor, at det blot er Statsbibliotekets almindelige brugere, der vil benytte sig af streamingtilbuddet.

Som det er i dag finansieres musikstreamingen på baggrund af antal borgere i en tilmeldt kommune. Ordningen er tænkt solidarisk, så udgiften bliver fordelt ligeligt mellem kommunerne uanset de enkelte borgeres antal streaminger. Det er ligesom i det øvrige bibliotekssystem, hvor en borger fra én kommune, kan låne en bog fra en anden kommune, hvis det skulle blive nødvendigt, sammenligner Flemming Munch.

Tjenesten Bibzoom.dk er stadig i beta, og som ComON tidligere har beskrevet, mangler kataloget stadig en del store popidoler: Medina, Britney Spears, Prince og mange andre. Folkene bag håber dog på at få pladeselskaberne med i ordningen i løbet af efteråret. Det er også meningen, at tjenesten i løbet af efteråret skal kunne fungere simpelt på iPhones og Android-mobiler.

Bibzoom.dk har udover streamingdelen en downloadtjeneste, hvor man i en uge kan hente og lytte ubegrænset til et musiknummer. Alle kommuner er tilmeldt downloaddelen.

Det samlede budget for bibzoom.dk er på 11 millioner kroner i år, hvoraf streamingdelen udgør 1,5 millioner kroner. Oprindeligt skulle streamingen have kostet 3 millioner kroner, men på grund af et mindre katalog end planlagt - hvilket er et kontraktbrud fra den tekniske leverandørs side - er udgiften halveret for i år. Til gengæld er der brugt flere penge på andre tjenester under bibzoom.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere