Den svenske musiktjeneste Spotify har nu eksisteret i et år i Norge. Og erfaringerne er ikke gode.
I hvert fald ikke hvis man spørger brancheforeningen FONO
FONO er en brancheforening for uafhængige pladeselskaber, og foreningen mener, at Spotify driver grovdrift på musikerne. FONO glæder sig over, at Spotify har flyttet nogle mennesker fra ulovlig download til et lovligt alternativ, men de retskafne brugere skaber ikke nok afkast til musikerne. Derfor opfordrer FONO sine medlemmer til at opsige deres aftaler med Spotify.
"Vi sagde ja til et samarbejde, for at se hvordan tjenesten ville udvikle sig, men det har vist sig som en rigtig dårlig forretning for os. Jeg synes, at streaming er en god teknologi til at distribuere musik med, men så længe det ikke kan betale sig for os, så ønsker vi ikke at deltage," siger Helge Westby fra pladeselskabet Grappa.
Selskabet fjerner sine kunstnere til nytår.
Årsagen til den brudte aftale er den samme, som også holder Spotify ude af Danmark. De mange gratis-brugere af Spotify.
De allerfleste brugere vælger nemlig at bruge den reklamefinansierede mulighed og betaler aldrig en krone. Spotify anslår, at der cirka er 600.000 nordmænd, som bruger musiktjenesten. Til gengæld skal andelen, der vælger at betale, være forsvindende lille.
"Vores problem er, at vi ikke kan bestemme, at vi kun vil have vores musik i Spotifys betalingsdel. I dag kan vi kun håbe på, at vi kan konvertere nogle gratisbrugere til betalende kunder. Men det betyder, at indtjeningen i øjeblikket er mere end latterlig. I praksis giver vi vores musik væk gratis via Spotify," siger Jan Paulsen på pladeselskabet Major, som også truer med at trække kunstnere ud.
Hos pladeselskabet Mudi sætter man tal på skuffelsen. Selskabet har lagt 350 albums ud på Spotify, og indtjeningen varierer mellem 500 og 10.000 kroner.
FONO er som nævnt ikke modstander af streaming-modellen. Foreningen er for eksempel tilfreds med den konkurrerende WiMP-tjeneste, som også er tilgængelig for danskere via et Telenor-abonnement. I WiMP er der ikke nogen gratisudgave. Så her er kunstnerne garanteret en højere indtjening
Nogle af de kunstnere, som nu forsvinder fra Spotify er Arve Tellefsen, Gitarkameratene, Odd Nordstoga, Jan Eggum, Vamp og Annbjørg Lien.
Spotify presses også fra andre sider til at droppe sin gratis tjeneste. Firmaet forsøger i øjeblikket at etablere sig i USA, men også her er Spotifys ønske om at tilbyde en gratisversion ved siden af betalingsversionen kontroversielt.