Norske kunstnere trækker sig fra Spotify

Alt for mange gratis-brugere.

Den svenske musiktjeneste Spotify har nu eksisteret i et år i Norge. Og erfaringerne er ikke gode.

I hvert fald ikke hvis man spørger brancheforeningen FONO

FONO er en brancheforening for uafhængige pladeselskaber, og foreningen mener, at Spotify driver grovdrift på musikerne. FONO glæder sig over, at Spotify har flyttet nogle mennesker fra ulovlig download til et lovligt alternativ, men de retskafne brugere skaber ikke nok afkast til musikerne. Derfor opfordrer FONO sine medlemmer til at opsige deres aftaler med Spotify.

"Vi sagde ja til et samarbejde, for at se hvordan tjenesten ville udvikle sig, men det har vist sig som en rigtig dårlig forretning for os. Jeg synes, at streaming er en god teknologi til at distribuere musik med, men så længe det ikke kan betale sig for os, så ønsker vi ikke at deltage," siger Helge Westby fra pladeselskabet Grappa.

Selskabet fjerner sine kunstnere til nytår.

Årsagen til den brudte aftale er den samme, som også holder Spotify ude af Danmark. De mange gratis-brugere af Spotify.

De allerfleste brugere vælger nemlig at bruge den reklamefinansierede mulighed og betaler aldrig en krone. Spotify anslår, at der cirka er 600.000 nordmænd, som bruger musiktjenesten. Til gengæld skal andelen, der vælger at betale, være forsvindende lille.

"Vores problem er, at vi ikke kan bestemme, at vi kun vil have vores musik i Spotifys betalingsdel. I dag kan vi kun håbe på, at vi kan konvertere nogle gratisbrugere til betalende kunder. Men det betyder, at indtjeningen i øjeblikket er mere end latterlig. I praksis giver vi vores musik væk gratis via Spotify," siger Jan Paulsen på pladeselskabet Major, som også truer med at trække kunstnere ud.

Hos pladeselskabet Mudi sætter man tal på skuffelsen. Selskabet har lagt 350 albums ud på Spotify, og indtjeningen varierer mellem 500 og 10.000 kroner.

FONO er som nævnt ikke modstander af streaming-modellen. Foreningen er for eksempel tilfreds med den konkurrerende WiMP-tjeneste, som også er tilgængelig for danskere via et Telenor-abonnement. I WiMP er der ikke nogen gratisudgave. Så her er kunstnerne garanteret en højere indtjening

Nogle af de kunstnere, som nu forsvinder fra Spotify er Arve Tellefsen, Gitarkameratene, Odd Nordstoga, Jan Eggum, Vamp og Annbjørg Lien.

Spotify presses også fra andre sider til at droppe sin gratis tjeneste. Firmaet forsøger i øjeblikket at etablere sig i USA, men også her er Spotifys ønske om at tilbyde en gratisversion ved siden af betalingsversionen kontroversielt.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere