Mens Danmark i mange år har ligget øverst på listerne over befolkningernes it-parathed og antallet af internet-opkoblinger, så er situationen en helt anden inden for murene i de lukkede fængsler. Her bliver vi overhalet af USA.
Formelt har hverken indsatte i danske eller amerikanske fængsler lov til at bruge telefoner eller computere, og slet ikke telefoner, der kan gå på nettet. Men smartphones har alligevel vundet så meget frem i de amerikanske fængsler, at danske indsatte i den sammenligning må sig stemplet som teknologisk tilbagestående.
De traditionelt mere hårdtslående fangevogtere i amerikanske statsfængsler må således erkende, at mange af de indsatte er i stand til at opdatere deres Facebookprofiler, skrive kommentarer på internetsider og generelt holde sig orienteret om verden udenfor murene. Hovedparten af de amerikanske fanger er nemlig i besiddelse af en smartphone, fremgår det af en nylig artikel i New York Times.
”Næsten alle har en telefon. Næsten alle telefoner er en smartphone. Næsten alle med en smartphone har en Facebookprofil,” siger fangen Mike, der er indsat i Smith statsfængsel i Georgia til New York Times.
Mikes efternavn er tilbageholdt af avisen, da kilden ikke ønsker at stå frem med sine oplysninger over for fængselsmyndighederne.
Fængselsesvæsenet er ifølge New York Times kun i stand til at opsnappe omkring tre fjerdedele af de genstande, der forsøges smuglet ind i til fangerne. En decideret elektronisk jamming, som ville gøre telefonerne ukampdygtige i fængslerne, er af lovgivningsmæssige årsager ikke en mulighed i USA – og ville også være vanskelig at gennemføre i praksis uden, at man også kom til at genere andre end fangerne.
Gamle telefoner i danske fængsler
Herhjemme mener myndighederne, at fangerne ikke kan holde samme høje teknologiske stade, som tilsyneladende gælder i de amerikanske fængsler.
Vestre Fængsel kom ganske vist ind på en tiendeplads på en Facebook Places-liste over de mest populære steder at tjekke ind, skrev Politiken forleden .
Men her tyder meget på, at indtjekningen i de fleste tilfælde er foretaget udenfor arresthusets mure, da det blot kræver en omtrentlig nærhed til den muromkransede adresse på Vigerslev Alle i København, hvis man vil have stedet angivet som sin lokation i Places.
Et bedre bud får man i sikkerhedsafdelingen af Kriminalforsorgen. Her hedder chefen Michael Gjørup.
ComON har spurgt ham, om danske fanger er lige så well connected, som deres amerikanske fæller. Det er de ikke, siger han.
”Det er ikke så meget smartphones, der kommer ind i de lukkede danske fængsler, men mere almindelige gammeldags mobiltelefoner. Det er rigtigt, at vi finder mange telefoner i fængslerne, men det er ikke internettelefoner,” siger Michael Gjørup, der er øverstansvarlig for sikkerheden i danske fængsler.
I modsætning til amerikanske fængsler ville danske fængsler godt kunne få tilladelse til at sætte en jammer op, som blokerede for alle mobilsignaler i fængslets område. Det kommer dog nok ikke til at ske, forklarer sikkerhedschefen.
”Problemet er, at mange fængsler ligger i bebygget område, og det er meget vanskeligt at jamme fængselsområdet uden også at ramme de omkringboende. Og så er der problemet med fængselspersonalets mobiltelefoner. Alt i alt vil vi hellere detektere end jamme,” siger Michael Gjørup.
Som forklaring på, at der findes relativt få smartphones inden for murene i danske fængsler peger sikkerhedschefen på prisen:
”Smartphones er jo stadig ret dyre. Og med en almindelig telefon kan du foretage dig alle de vigtige ting, som en fange ville kunne have glæde af: Ringe og true vidner og planlægge ting med kammeraterne udenfor,” siger han.
Lovligt men lukket
Fangerne i lukkede danske fængsler får dog snart adgang til internettet på lovlig vis. Kriminalforsorgen er ved at installere et lukket, Citrix-baseret internet med såkaldt dumme terminaler i samtlige statsfængsler. Lukket vil i denne forbindelse sige, at der kun gives adgang til ganske bestemte sider, som kriminalforsorgen synes, det er fint nok, at fangerne kommer ind på.
Nettet skal nemlig alene bruges til undervisning, forklarer projektleder i Kriminalforsorgen Kenneth Rasmussen til ComON.
”Vi har fået pålæg om at tilbyde internetbaseret undervisning. Så nu er vi i gang med at samle de undervisningstilbud, der findes på nettet, og som fangerne skal kunne få adgang til. På det lukkede net får de ikke adgang til andre sider end de relevante uddannelses-sider,” forklarer han.
På mindst et punkt kan man forestille sig, at danske fanger hverken er tilfredse med det lukkede undervisnings-internet eller deres indsmuglede dumphones, nemlig når det gælder underholdning.
Ifølge New York Times bruges de smarte telefoner ikke kun til at skræmme vidner og researche nye forbrydelser - de er også et yndet redskab til tidsfordriv for fangerne.
Som en af de amerikanske indsatte siger til avisen, så er mange mennesker i forvejen meget afhængige af deres smartphone:
”Kan du så ikke forstille dig, hvordan det ville være, hvis du ikke havde andet end rigtig, rigtig god tid?”