TDC's topchef og administrerende direktør, Henning Dyremose, langer ud efter elselskaberne og stempler deres indtræden på markedet for hurtige internetopkoblinger som en håbløs gerning. Det sker kun halvandet år efter, at han selv offentligt bejlede til elselskaberne på bredbåndsområdet, skriver Jyllands-Posten.
»Elselskaberne misbruger deres kunders penge på investeringer, der er forældede, allerede inden de tages i brug,« siger Henning Dyremose til Jyllands-Posten.
Han forklarer selskabets kovending i spørgsmålet med, at TDC nu har regnet på tingene og fundet ud af, at selskabet kan sikre forbrugerne hurtige internetopkoblinger meget billigere end elselskaberne. Han har tidligere udtalt, at elselskabernes indtog på bredbåndsmarkedet udgør en trussel for TDC, og indrømmer nu, at TDC's forretningsgrundlag på ADSL-området vil have det bedre uden elselskabernes indblanding.
»Men jeg har også en samfundsmæssig interesse. Som borger er jeg ikke tjent med, at en sektor, der er domineret af det offentlige, ejes af kunderne, og som af samme årsag ikke er udsat for et almindeligt markedspres, laver bunker af fejlinvesteringer samtidig med, at vi allesammen skal betale mere for vores el,« lyder den moralske opsang fra Henning Dyremose.
Dyremose påpeger, at elselskabernes basispriser er steget 49 procent i de senere år, mens TDC's priser i samme periode er faldet med 11 procent. Når elselskaberne kan blive en konkurrent til TDC's guldæg - kobbernettet - skyldes det kun, at elselskaberne har for mange penge, og kontrollen med deres pengeforbrug er for lille, mener han.
Cybercity, der deltager i et pilotprojekt sammen med elselskabet NESA om internet via fiberkabler, mener til gengæld, at der både er plads til bredbåndsløsninger via det traditionelle kobbernet og via nye, lynhurtige fiberopkoblinger. Henrik Clausen, administrerende direktør i Cybercity, ser situationen som en udfordring og en mulighed.
»Der er noget sundt i opbygningen af en alternativ infrastruktur i nogle geografiske områder. Udrulningen af de nye fibernetværk er en kæmpe forretningsmæssig risiko for TDC's ADSL-forretning, mens situationen er anderledes for de kapitalstærke elselskaber og deres samarbejdspartnere,« siger Henrik Clausen til Jyllands-Posten.