Danmark får flere IT Factory-skandaler

Det er alt for svært at værdisætte viden og immaterielle aktiver. Det er medvirkende til, at skandaler som IT Factory fortsat vil opstå, mener kritiker.

Alt for få danske eksperter har kendskab til at værdiansætte immaterielle værdier som viden, brands og potentielle salg.

Det mener Charlotte Krogager Hvid, som frygter at det manglende kendskab kan være med til at forværre konkurser og skandaler i it-branchen.

Charlotte Krogager Hvid er bestyrelsesmedlem i Dansk Industris "Dansk Management Råd".

Hendes firma Migraters blev ramt af Needhost-konkursen før jul.

Ved nedbruddet havde firmaet udsigt til at miste store beløb, da Migraters på et sekund mistede hele sit digitale ansigt og sin kommunikation med omverdenen i ugerne før, under og efter julen.

Data blev senere reddet, men episoden får Charlotte Krogager Hvid til at gentage behovet for overordnet handling.


»Når vi ser it-virksomheder som Needhost lukke ned, IT Factory ramt af skandaler, og at Ib Kunøe kan lukke sit firma (Guideix, red.) og efter sigende flytte aktiviteterne til et nyt selskab, så er det et udtryk for, at vi har et overordnet problem i branchen - men måske er det slet ikke isoleret til vores lille branche,« siger Charlotte Krogager Hvid.


Hun mener, at Danmark slet og ret ikke har den fornødne viden og praksis til at håndtere immaterielle rettigheder (IPR - intellectual property rights).


»Derfor ser vi de her uværdige sager i en "babybranche", der opfører sig pinagtigt, fordi den simpelthen ikke bliver disciplineret godt nok,« siger Charlotte Krogager Hvid.

Komplekst

Med over 15 års erfaring med IPR, kan hun se et problem i Danmark.

»Danske advokater og revisionsselskaber har svært ved at se værdien af viden i virksomheder. Jeg vil faktisk komme med den påstand, at der simpelthen ikke er uddannelser der har IPR som væsentlig del af studiet« siger hun, og fortsætter:


»Mig bekendt er der hverken på Jura- eller økonom- og revisor studierne specialeretninger i IPR. Og IPR er grundlaget for hele videnssamfundet«.

Og den manglende viden bliver problematisk i den aktuelle sag, hvor Migraters var på vej til at søge erstatning for de tabte værdier på grund af Needhost-nedbruddet.

»Jeg har brug for professionelle fagfolk, der kan fastsætte værdien af den viden, vi stod til at miste, ellers giver det jo ikke mening at rejse erstatningssager, som ville koste 70.000 kroner at starte op,« siger hun om tabet af virksomhedens hjemmeside og kontakt til omverdenen.


»Vi mistede et brand og en afsætningskanal på et split-sekund - og det gjorde mange andre også.«

Flere med kendskab til området siger dog til ComON, at der er mange muligheder for at specialisere sig i fastsættelse i de "uhåndgribelige" værdier i Danmark. Hvis der er et problem med værdiansættelsen, så er det af mere generel karakter.

»Det er generelt svært at værdiansætte de her aktiver, men det er ikke et problem, som er anderledes i Danmark end mange andre steder,« siger professor Christian Vriborg Petersen ved CBS.

Ifølge Christian Vriborg Petersen er værdien af et hvilket som helst nutidsaktiv værdien af de fremtidige indtægter, som aktivet genererer. Udfordringen er, at det som regel er særdeles vanskeligt at estimere de fremtidige indtægter som immaterielle aktiver forventes at generere«.

I tilfældet med de tabte data kan man ifølge Christian Vriborg Petersen komme frem til en værdi ved at vurdere, hvad oplysningerne kunne have været solgt for, eller hvad andre virksomheder har solgt lignende informationer for.

»Men i tilfældet med webhotellet, så har du nok at gøre med nogle aktiver, som sjældent bliver handlet, og så bliver det altså meget svært at beregne en værdi,« siger Christian Vriborg Petersen.

IT Factoy T/R

Men også de mere omfattende skandaler a la IT Factory bliver forværret af den mangelfulde indsigt, mener Charlotte Krogager Hvid.

Hvis nogle advokater ikke har den fornødne viden til at fastsætte værdien af immaterielle værdier, så bliver det automatisk også lettere at trække penge ud af virksomhederne - med svindel til følge, mener hun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere