Artikel top billede

Intel lover kabel-revolution

Intels Light Peak-teknologi skal erstatte de mange kabler som stikker ud af pc'en i dag med én enkelt fiberoptisk forbindelse som er meget hurtigere.

Mange private hjem rundt omkring i landet har allerede fået installeret hurtige fiberoptiske forbindelser som erstatning for teleselskabets gamle kobberkabler – men det sidste stykke frem til computeren bliver signalet stadig transporteret gennem kobber. Intel vil ændre dette med sin Light Peak-teknologi, som blev vist på sidste uges Intel Developer Forum i San Francisco.

Light Peak skal erstatte de 5-10 kobberkabler som stikker ud af en typisk pc med én fiberoptisk forbindelse. Det skal være slut med kabelsalat under bordet, og samtidig bliver hastigheden meget højere.

På IDF viste Intel en computer med Light Peak forbundet med en skærm på den anden side af scenen, som spillede HD-video overført gennem et fiberoptisk kabel. Kablet kan være op til 100 meter langt og kan transportere data med 10 gigabit i sekundet, men Intel mener at hastigheden kan skrues op til 100 gigabit.

Light Peak skal erstatte de kabler, som i øjeblikket forbinder computeren med skærme, eksterne drev, printere og andre enheder. Ét enkelt fiberoptisk kabel kan f.eks. forbinde computeren med skærmen, der så igen kan fungere som en hub og sende signalet videre til andre enheder.

Den nuværende USB 2.0 standard kan transportere data med 480 Mbit/s, så Light Peak er mellem 20 (10 Gbit/s) og 200 (100 Gbit/s) gange hurtigere.

Men der er allerede kommet en ny USB 3.0 standard, hvor hastigheden er tidoblet til 5 Gbit/s. Det første USB 3.0 produkt blev certificeret i sidste uge og det ventes at de første computere og andre enheder som understøtter standarden kommer i løbet af det næste år.

USB 3.0 kan også levere mere strøm over kobberkablet til eksterne enheder end den nuværende standard. Her har kobber en afgørende fordel fremfor fiberoptiske forbindelser. Det er ikke muligt at levere strøm gennem lysledere, men Intel arbejder dog på at kombinere fiber og kobber, så der kan leveres strøm til eksterne enheder.

Light Peak skal erstatte de mange forskellige stik som USB, FireWire, DVI, Displayport, HDMI, parallelle og serielle porte med ét universelt stik til fiberoptiske kabler. Det er en hot-plug-teknologi, hvor enheder kan tilsluttes og fjernes uden at genstarte computeren.

Intel forventer at teknologien vil være klar til næste år og de første prototype-chips skulle allerede være færdige. Det ser ud til at både Sony og Apple vil støtte teknologien. Det er uklart, om Intel vil forsøge at få Light Peak vedtaget som standard, måske hos USB eller IEEE, der begge fastsætter tekniske standarder. Det er ikke utænkeligt, at en kommende USB 4.0 standard bliver baseret på Light Peak.

Men spørgsmålet er, om der overhovedet er brug for Light Peak. Med USB 3.0 er hastigheden allerede tidoblet i forhold til USB 2.0 – uden at skifte fra kobber til lysledere – og de fleste er enige om, at fremtiden hedder trådløs dataoverførsel. Kablerne skal helt forsvinde – mange har allerede trådløs mus, tastatur og printer, og det næste kan blive en trådløs skærm.

Intel er selv meget aktiv på dette område og markedsfører Ultra-Wideband (UWB) teknologien, og der forskes på livet løs i trådløs strøm, så de sidste kabler kommer væk. I en ikke-så-fjern fremtid vil det sidste kabel være forsvundet under bordet – og så kan det måske slet ikke betale sig at begynde en kostbar udskiftning af kobber- med lysleder-kabler.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere