Ejerne af ungdoms-chatsitet Arto.dk beskyldes for at være grådige og bekymre sig for lidt for børnenes sikkerhed. Anklagerne kommer fra Ekstra Bladet og Red Barnet.
Ifølge en undersøgelse Ekstra Bladet har fået foretaget af analysefirmaet Kaas & Mulvad, er hver tredje bruger af dansk ungdoms mest populære chat-site Arto.dk voksen.
Kritikerne efterlyser i den forbindelse muligheden for, at bruge en digital signatur på nettet, specielt udviklet til børn. Indtil den er officiel lanceret og accepteret efterlyses andre frivillige tiltag fra Artos side.
Dette kunne eksempelvis være adgangsforbud for personer over 18 år, sort-listning af betalingskort der tidligere har været anvendt til oprettelse af 'useriøse' profiler eller mere konsekvente tjek af cpr-numre. I øjeblikket tjekkes kun hver tiende bruger i cpr-registret.
Ekstra Bladets chefredaktør skriver i en kommentar i lederstil til artiklen om Artos 'modne' brugere, at det er en skandale, men at årsagen er simpel grådighed. Ved at formene voksne personer adgang til Arto.dk, ville firmaet bag, Freeway ApS gå glip af tre milioner om året - mere end en tredjedel - i indtjening fra brugerne.
»Smid alle voksne over 18 år ud - hvad laver de personer på Arto.dk, der bryster sig af at være et hyggeligt sted for børn?«, harcelerer chefredaktøren.
At hver tredje Arto-bruger skulle være en voksen mand eller kvinde, er Freeway ApS, firmaet bag Arto, dog ikke helt enige i. De har foretaget deres egen undersøgelse, der viser langt mindre graverende tal.
Men tallene er svært sammenlignelige. Dels fordi Arto har valgt at definere 'voksne' som alle over 20 år, mens Ekstra Bladet har sat grænsen ved 18 år, dels fordi Ekstra Bladet har valgt at tage alle profiler med i undersøgelsen, hvor Arto kun tæller de aktive profiler.
(Forskellen på en 'aktiv' og en 'passiv' profil defineres af Arto.dk efter, om man har været logget ind det seneste halve, henholdsvis hele år).
Til gengæld har Arto mulighed for at tjekke alle oprettede profiler, mens Ekstra Bladets søgerobot 'kun' kunne se 569.805 profiler ud af i alt 817.253.
Derfor siger Ekstra Bladets tal, at mindst 180.000 brugere af chatsitet - eller næsten hver tredje - er mellem 18 og 90 år, mens Arto selv opgør tallet af voksne (20 til 60 år) til 73.000 ud af 504.000 (aktive) profiler.
Som nævnt gør de forskellige beregningsmetoder det vanskeligt at sammenligne de respektive tal, men det der umiddelbart forekommer mest interessant er de kontakter, hvor aldersforskellen er indlysende stor. Eksempelvis er der formodentlig ingen, der vil opfatte det som noget odiøst at en 18-årig (og dermed per definition 'voksen') flirter med en 16-årig.
Kort før redaktionens slutning lykkedes det ComON at få en kommentar fra Freeways presseansvarlige, Anne Løhde Rask:
»Vi mener, at det er helt absurd, at Ekstra Bladet laver den slags undersøgelser, fordi vi slet ikke ser vores aldersgrænse som gående ved 18 år. Mange i 20'erne bruger Arto på samme vilkår som de yngre, og det har vi absolut ikke ønske om at ændre ved«.
»På den måde som Ekstra Bladet fremstiller deres historie, beskylder de dybest set alle over 18 år for at være pædofile, hvilket jo er helt groteskt. Derfor finder vi artiklerne i Ekstra Bladet fuldstændigt useriøse og de virker desperate efter at sælge aviser i et marked, hvor deres oplag falder drastisk«, slutter Anne Løhde Rask