Selvom it-branchen i øjeblikket forsøger at markedsføre sig selv som »grøn« så ser virkeligheden noget anderledes ud. Ifølge en ny rapport fra International Energy Agency (IEA) vil strømforbruget til computere og anden forbrugerelektronik blive fordoblet frem til 2022 og tredoblet frem til 2030, hvor det årlige strømforbrug til elektronik vil ligge på 1.700 terawatt-timer. Denne stigning svarer til det samlede elforbrug i alle private hjem i USA og Japan i dag.
IEA har regnet sig frem til at det vil koste private husholdninger verden over 200 milliarder dollar i ekstra strømregninger og kræve nye kraftværker med en samlet kapacitet på 280 Gigawatt.
Det stærkt stigende strømforbrug skyldes ikke mindst, at vi får stadig flere computere, mobiltelefoner og andre elektroniske enheder i hjemmet. Inden for de næste syv måneder ventes antallet af personlige computere at overstige én milliard.
Elektroniske enheder står i øjeblikket for 15 pct. af elforbruget i de private hjem, men denne andel ventes at stige kraftigt. Der er allerede over to milliarder tv-apparater, mere end tre milliarder mobiltelefoner og 5,5 milliarder eksterne strømforsyninger.
Rapporten Gadgets and gigawatts konstaterer at elforbruget til hjemmeelektronik kunne halveres ved at udnytte den strømbesparende teknologi, der allerede findes i dag.
Der er allerede stort pres på producenterne for at sænke strømforbruget - ikke for at skåne miljøet, men for at forlænge batterilevetiden i de mobile enheder.
»Mange mobile enheder er allerede betydelig mere energieffektive end andre enheder som bruger en almindelig strømforsyning. Producenterne lægger stor vægt på at udvikle produkter med begrænset strømforbrug, fordi batterilevetiden er et vigtigt salgsargument,« siger IEA-chef Nobuo Tanaka.
Han mener at verdens regeringer skal lægge pres på industrien for at få udviklet mere energi-effektive produkter. Ellers vil den stigende globale efterspørgsel efter alle former for elektronik modvirke alle forsøg på at sænke CO2-emissioner.