Artikel top billede

Dansk streamingpioner vil erobre Europa

JAGTEN PÅ SUCCES: Stifteren af danske Xstream, som er et af de store webtv-firmaer, har købt investor ud og vil udvide sit domæne til resten af Europa.

For 11 år siden satte Frank Thorup videokameraer op på diskoteker i København, så unge kunne sidde på nettet og se, om der var gang i festen inde i byen.

I dag ejer Frank Thorup streamingoperatøren Xstream, som med 20 medarbejdere og egne streamingservere i Ballerup serverer 100.000 millioner streams om måneden i hele Skandinavien til ni millioner unikke brugere. Foruden streaming, hvor Xstream selv hoster gennem Interxion, bruger andre store kunder, som Telenor, firmaets software til egne streamingløsninger.

”Vi arbejdede med streaming og fik på et tidspunkt også lyd på. Sådan lærte jeg teknologien at kende. Jeg besluttede at udnytte teknologien kommercielt i stedet for at tilbyde indhold,” siger Frank Thorup, som ikke selv ejer en mobil, men som til gengæld er helt med på, hvad nye teknologier og standarder betyder for virksomheder og forbrugere.

Herre i eget hus
Frank Thorup købte i september sin investor ud – en ukendt østrigsk forretningsmand – til et en-cifret millionbeløb. Han ønsker at kunne satse helhjertet, uden tøven, på at etablere sig i lande uden for Norden. Planen er næste år at etablere to nye kontorer i Europa foruden de eksisterende i Oslo, Stockholm og København.

Xstream har med en foreløbig omsætning på 15 millioner kroner i dette regnskabsår næsten samme størrelse som den danske streamingvirksomhed Arkena, som netop er blevet købt af den svenske gigant Qbrick. Ligesom det mindre Xstream har giganten Qbrick, som er cirka fem gange så stor som Xstream, planer om at erobre Europa.

Frank Thorup måtte i banken for at låne penge, så han kunne blive herre i eget hus og kæmpe sig stor.

”Det var ikke nemt. Men jeg vil sige, taget i betragtning af tiderne og bankernes generelle villighed, så var det fint. Det tog to-tre måneders forhandling at få lånet i Jyske Bank,'' beretter Frank Thorup.

Han fortæller, at han er åben over for at få nye investorer ind i firmaet, men så skal det være en investor, der ser samme potentiale for vækst. Xstream bruger i dag det meste af overskuddet på at styrke organisationen ved at ansætte nye medarbejdere og oprette nye kontorer, og sådan skal det blive ved med.

”Vi bruger alle vores penge til at vækste for,” siger Frank Thorup.

Nye platforme er mobil og tv
Xstream streamer allerede for kendte medier som Ekstra Bladet, JP/Politiken og andre kendte medier. Knap en tredjedel af firmaets omsætning kommer fra streaming, der foregår via firmaets egne, hostede servere i Ballerup. Resten af omsætning kommer fra salg og licenser til firmaer, som selv hoster. Når Xstream får kunder uden for Norden, forventer Frank Thorup, at det primært vil ske fra servere, som kunderne selv hoster – eller i samarbejde med et hostingfirma.

I år er Xstream begyndt at fokusere mere på nye platforme. Firmaet ser stadig potentiale for vækst på almindelig webstreaming i en almindelig browser, eftersom mange europæiske lande stadig har mange medier og webtjenester, der ikke er hoppet på web-tv endnu. De nye mulighed for indtjening ligger dog også hos applikationer til mobiler, tavle-pc'er og fremtidens tv, mener Frank Thorup. Firmaet er i gang med at udvikle en widget til Samsungs internetforbundne tv, hvor Telenor-kunder kan leje film med ganske få klik på tv’et. Da ComON denne sommer fik vist applikationen, som stadig er i beta, gik der en halv time, hvor den ikke virkede, men da videoen først tonede frem, så kvaliteten fremragende ud, selv ved lave båndbredder. Xstream vil være med på de nye markeder.

”Når du kigger frem, så ser connected tv ud til at blive stort,” mener Frank Thorup.

Google spiller med
Alle de store selvskaber som Samsung, LG, Phillips og Sony satser på smarte tv med udviklingen af deres egne miljøer. I år fortalte Google, at softwaregiganten samarbejder med Sony om Google TV, som er en form for søgeapplikation eller styresystem til Sonys fjernsyn, hvor man kan hente film og gå på nettet.

”Jeg synes, det er fedt, at Google er gået med. Og forventeligt. Det er generelt trenden i dag. De store dinosauerer på web begynder at bevæge sig ind på fremtidens marked. Det vil gøre, at der kommer større fokus på området. Det er med til at drive vores forretning frem, at Google satser på det. Det er en blåstempling,” siger Frank Thorup.

Standardhelvede
Hvad betyder det, at der er så mange standarder og platforme, når I skal lave streamingapplikationer?

”For vores kunder er det en ulempe. I visse tilfælde skal du bygge en applikation som er tilrettet forskellige standarder. Du skal sidde og udvikle forskellige platforme fra bunden, så en kunde kan få en service både på mobilen og på tv’et,” siger Frank Thorup.

Hvad betyder de mange standarder for jeres arbejde i Xstream?

”Det er svært at sige. Vi får nogle ekstra timer,” siger Frank Thorup og griner lidt.

”Ej, det gør også, at der er nogle krav til, at vi bruger tid på at være opdateret på, hvad der sker i de forskellige miljøer. Vi har nogle eksperter, som overvåger, hvad der sker på de forskellige platforme,” forklarer Frank Thorup.

Hvad betyder de mange forskellige standarder for forbrugerne?

”Forbrugerne vil formentlig ikke lægge så meget mærke til det. Der skal være en ordentlig kvalitet ud på kundernes tjenester, og det er meget det, som vi arbejder med. Tjenesten skal bare være i orden uanset standarden. Det er også i stigende grad et parameter for vores kunder, at tjenester kommer ud på alle platforme,” siger Frank Thorup.

Har det fordele, at der er så mange forskellige standarder?

”Ja, det vil jeg mene. Jo flere, som arbejder med teknologier, jo mere udfordrer de hinanden. Det skaber drivkraft i innovationen. Det er ikke nødvendigvis dårligt at se de store dinosaurer slås om formater og platforme - selv om det også kan være irriterende for forbrugerne. Jeg gad ikke tænke på det scenarie, hvor der var en spiller. Tænk hvis Google sad på det hele. Det ville være et skrækkeligt scenarie,” siger Frank Thorup.

Ejer ej mobil
Xstream arbejder i en verden, hvor mange firmaer for tiden forsøger at få dominans på smartphone-markedet. Frank Thorup ejer dog ikke selv en mobil.

Hvis du skulle lave en mobilapplikation i dag, hvilket miljø ville du udvikle til først?

"Hmmm... Jeg ville kigge mod android,” siger Frank Thorup efter en del betænkningstid.

Han mener, at Android på tiden er båret af en bølge, som næppe vil ende. iPhone har stadig en ”gadget-appeal”, siger han, men Android har den fordel, at det kører på mange forskellige mobiler, hvorimod iOS blot er til iPhone. Nokias Symbian tror han ikke meget på.

”Det er lige før jeg vil sige, at løbet er kørt for Symbian,” siger Frank Thorup.

Er det rigtigt, at du ikke selv har mobil?

”Folk tror ikke på mig, når jeg siger det. Jeg har ikke haft mobil i otte år. Dengang Xstream startede og vi streamede til mange onlinemedier, så når journalisterne havde problemer, så ringede de til mig på alle tidspunkter af døgnet. Til sidst besluttede jeg mig for ikke at have mobil. Det kan jeg kun anbefale. Så har du også fri, når du har fri,” siger han.

Er der ikke ulemper ved ikke at have mobil?

”Jo, når jeg er ude at rejse kan det give komplikationer. Det er ikke fleksibelt. Hvis jeg er på vej ud til møde, og der er trafikprop, er det en ulempe, jeg ikke kan sige, at jeg er forsinket,” siger Frank Thorup.

Overvejer du ikke at få en mobil?

”Nej, Mine medarbejder forsøgte at pådutte mig en ved at give mig en i julegave. Det kan være fristende, men jeg gav den videre til en anden. Det er dog en ulempe, når jeg eksempelvis vil demonstrere en applikation for nogle kunder, eller da jeg i foråret ville vise vores iPhone-app til Telenor til mine børn,” siger Frank Thorup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere