Artikel top billede

Her er fremtidens hjemmehjælper

Fremtidens ældre skal måske passes af robotter. Teknologierne bliver vist frem i Odense.

Robotterne bliver sluppet løs i dag på Innovation World messen i Odense. Her er der mulighed for at opleve alt fra robotsælen Paro til en fjernstyret robot, der skal gøre hjemmehjælpere i stand til at besøge de ældre virtuelt. Velfærdsteknologi i fremtidens bolig er temaet for messen, der afholdes samtidig med konferencen Ambient Assisted Living i Odense Congress Center. Den sætter fokus på hvordan teknologi kan bruges i ældreplejen og hjælpe ældre til at leve selvstændigt og længere i eget hjem.

I udstillingshallen er der indrettet fire lejligheder, der hver viser en kombination af forskellige teknologier til det intelligente hjem.

På en tur gennem hallen kan man næsten ikke undgå at støde ind i en af de mobile Giraff robotter, som består af en tynd stander på hjul. På toppen af standeren er der monteret en skærm, hvor man kan se ansigtet på den person, der fjernstyrer robotten. Der er også indbygget et kamera og en mikrofon. En hjemmehjælper kan f.eks. bruge robotten til at følge den ældre rundt i hjemmet. Men det unikke er, at robotten kan fjernstyres med et ganske simpelt apparat – hjemmehjælperen behøver altså ikke specielle it-kundskaber for at bruge robotten.

Men det er nok sælrobotten Paro, der tiltrækker sig mest opmærksomhed fra de besøgende på udstillingen, hvor der er fri adgang for offentligheden i dag. Når man rører ved og kommunikerer med Paro, giver den feedback med små bevægelser af luffer, hoved og øjne og foskellige pivelyde. Det elektroniske kæledyr kan blandt andet bruges i behandlingen af demente. Men reaktionen på Paro er meget forskellig. Sælrobotten ligner og føles stadig som dét, den er – et stort tøjdyr med indbygget motor. Og selvom brugeren skulle udvikle følelser overfor Paro, så vil det altid være et meget ensidigt forhold – der er i hvert fald ikke følelser den anden vej.

På Innovation World er der også mulighed for at opleve legetøjsrobotten Pleo, som også er i stand til at reagere på sine omgivelser. Et lille strej hen over ryggen og den elektroniske dinosaur strækker halen i vejret. Et andet projekt, der præsenteres på messen, beskæftiger sig med robotstøvsugere i kombination med håndholdte støvsugere i ældreboliger.

Talende pilleglas, sensorer i sengen, der overvåger hjerterytmen og chatprogrammer er nogle af de andre teknologier, der skal hjælpe fremtidens ældre. Et af projekterne på messen erstatter de almindelige nøgler med elektroniske låse, der kommunikerer over Bluetooth og skal gøre det muligt for personalet på f.eks. plejehjem at åbne dørene med en mobiltelefon eller en pda. Den såkaldte patientkuffert med forskelligt medicinsk udstyr skal gøre det muligt at udskrive patienten tidligere og fortsætte behandlingen derhjemme.

Det bliver også muligt at få individuel tilpasset massage med den såkaldte Massagebot, der kan indbygges i eksisterende massagestole. Brugeren identificerer sig via mobiltelefon og modtager så individuelle massage-programmer fra sin kiropraktor, som overføres til stolen.

En anden ny teknologisk løsning er en kombineret GPS/GSM-enhed til demente, hvor plejere kan sende en sms til enheden og få oplyst den nøjagtige position. Det schweiziske iHomeLab viser en faldsensor, som registrerer hvis den ældre f.eks. falder i sin bolig og sender en alarm. I Luzern har de schweiziske forskere konstrueret en prototype på et fremtidshjem, som selv sørger for at tilpasse lys og temperatur til beboeren. En virtuel assistent dukker op på vægskærmen og minder om aftaler eller hjælper med at skabe kontakt til andre.

For det er et gennemgående tema på messen, at teknologien ikke skal bruges til at isolere den ældre, men tværtimod gøre det lettere at kommunikere.

Innovation World slutter torsdag, mens selve AAL Forum i Odense fortsætter til fredag, hvor den amerikanske teknologi-profet Ray Kurzweil er inviteret til at tale om robotter og kunstig intelligens. Hvis hans prognose er korrekt, så bliver mange af de teknologier der er vist i Odense overflødige – for han mener at vi i fremtiden kan uploade vores hjerne til computeren og leve videre helt uden krop.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel