Den indbyrdes konkurrence mellem de mange nye online musikbutikker er så benhård, at det bider sig selv i halen, mener tyske Fraunhofer institut.
Musiktjenesterne opererer med konkurrerende filformater, hvilket forvirrer forbrugerne i en sådan grad, at tilbudet om onlinekøb af musik ikke udnyttes i samme grad, som hvis tjenesterne valgte at samarbejde om udvikling af et fælles filformat.
Apple, RealNetworks og Sony har alle egne filformater og teknologier til digital rettigheds-håndtering. Det indebærer, at musikken ikke kan benyttes på tværs af digitale musikafspillere.
Fraunhofer institutets direktør Karlheinz Brandenburg har flere gange advaret om risikoen ved de mange konkurrerende filformater til lagring af musik.
Mp3-opfinderen Brandenburg siger i et interview med Reuters, at de mange filformater fremmedgør potentielle kunder for online-musikmarkedet og er medvirkende til, at mange hellere anvender fildelingsnetværk som Kazaa, hvor musikken kan downloades gratis i det udbredte mp3-format, der er dagens mest udbredte filformat til lagring af musik.
Det sker ifølge Brandenburg, selv om brugeren er indstillet på at købe musikken online på lovlig basis i stedet for at kopiere copyrightbeskyttet musik via fildelingstjenesterne uden at betale for det.