Internettets fremtid er afhængig af en teknologi, der ofte bliver regnet som synonym med ulovlig fildeling og online-pirateri, nemlig P2P. Det siger domæne-administratoren VeriSign, der bliver bakket op af Danmarks Radio.
Ifølge VeriSign kan internetbrugere blive bedt om at hoste video-klip og andet indhold, som de gerne vil dele med andre, på egen computer for at imødekomme nettets populære tjenester - som eksempelvis YouTube.
Med andre ord mener firmaet, at alverdens computere bør blive omdannet til ét gigantisk P2P-netværk.
»I sidste instans vil P2P-netværk give mest mening. Man vil komme til et punkt, hvor det simpelthen ikke vil være muligt at streame video til en milliard hjem fra ét sted,« siger Ken Silva, der er teknologidirektør for VeriSign, til Times Online.
Han mener, at det er vigtigt, at man ser nye muligheder i fildelingsteknologien.
»Det kan godt være, at der er en plet på P2P-teknologiens ry, men den kan være nødvendig for at distribuere trafikken,« siger Ken Silva til Times Online.
Hos Danmarks Radio er man meget interesseret i teknologien, som allerede på nuværende tidspunkt er en del af kanalens online-satsning.
»Der kører noget P2P på vores netradioer, og vi har også prøvet det af på vores live web-tv. Men det er svært med hensyn til on-demand-tv. Vi ved ikke, om ham, der så klippet for en time siden, stadig er online,« siger Nicolai Porsbo, der er chefredaktør på DR's on-demand-område, til ComON.
Han bakker op om grundidéen i VeriSigns udmeldinger om P2P-teknologiens betydning for fremtidens internet.
»Der er ingen tvivl om, at det vil være den mest effektive udnyttelse af netværket. Alle, der har meget trafik, oplever, at der opstår flaskehalse,« udtaler Nicolai Porsbo og medgiver, at DR følger udviklingen med interesse.
Brian Vinter, der professor ved Datalogisk Institut, vil ikke lægge hovedet på blokken og afvise, at dette P2P-scenariet kan blive aktuelt. Han påpeger dog, at udviklingen ser ud til at gå en anden vej.
»Trenden ser ud til at være, at internetleverandørerne sætter nogle bokse op, som kan cache. Hvis eksempelvis en YouTube-film bliver meget populær, så gemmes den i det, jeg kalder en cache-boks, og så kan den blive hentet derfra,« siger Brian Vinter til ComON.
Han mener, at P2P-idéen har en stor udfordring foran sig i form af internetbrugernes motivation.
»Ham, der har serveren, vil have mindre load, og internetleverandøren vil gerne betale mindre i roaming. Men der er ingen motivation for forbrugerne. Derfor tror jeg mere på en løsning mellem dem, der har motivationen,« siger Brian Vinter.