Artikel top billede

Software gør det muligt at bygge skæve tårne

København får snart et iøjnefaldende bygningsværk med to skæve tårne. Ny software har gjort det muligt.

(opdateret)  Til næste år åbner det nye Bella Sky Hotel i København, som nok allerede fra starten vil få en del opmærksomhed for sin markante profil med to tårne på hver 76,2 meter, der skyder op og knækker, så tårnene bevæger sig væk fra hinanden – kun forbundet via to gangbroer på 1. og 23. etage.

De to tårnene skråner væk fra hinanden i en hældning på 15 grader. Dermed er hotellet det bygningsværk i Europa, der har den største hældning. Det berømte skæve tårn i Pisa hælder kun fire grader.

At det overhovedet er muligt at konstruere de skæve tårne i Bella skyldes at man nu har adgang til speciel software, der kan lave komplette computermodeller af alle elementer i byggeriet. Den specielle software fra Tekla er et såkaldt BIM, Bygnings Informations Model system, der fremstiller en samlet digital model af et bygningsværk.

Det væsentlige ved denne metode er, at alle dele – fra den mindste bolt over mængdebeskrivelser til tilbudslister, leverance, byggestyring og mange andre detaljer – er specificeret nøjagtigt i modellen.

“Når man designer en konstruktion som denne, så er det umuligt at få et overblik over alle detaljer uden brug af en 3D-model. Modellen har vi, blandt andet, kunnet bruge til at tage beslutninger ud fra og til at forstå, hvordan den bærende konstruktion vil kunne modstå det gigantiske pres, der er på fundamentet,” siger Kaare K.B. Dahl, project manager på Bella Sky Hotel for Rambøll.

Bella Sky Hotel’s betonkonstruktioner består udelukkende af præfabrikerede elementer fra en af Danmarks største elementfabrikanter, Tinglev elementfabrik. Fabrikken har ved hjælp af 3D-modellen været i stand til at fremstille de specielle betonelementer.

“Det har været en stor fordel for os at have 3D-modellen at gå ud fra. Det er langt lettere at forstå den komplekse konstruktion, og det er helt åbenlyst, at vi har undgået mange fejl ved at bruge denne teknologi,” siger Kristian T. Knudsen, der er udviklingschef på Tinglev elementfabrik.

Den meget datatunge 3D-model er så central i byggeprocessen, at det ganske enkelt ikke ville have været realistisk at konstruere tårnene i denne form uden softwaren.

“Det havde ikke været muligt at lave den meget komplekse konstruktion uden at bruge Tekla Structures,” siger Kaare K.B. Dahl.

Årsagen til at tårnene ikke er placeret lodret overfor hinanden skyldes flere ting: Det ville gå ud over udsigten fra mange af de 814 værelser, og på grund af indflyvninger til Københavns Lufthavn, tæt på, var der også en begrænsning på at bygge hotellet som skyskraber.

Begrænsningerne mod at bygge i højden, har i stedet gjort det muligt at eksperimentere med nye ideer, som har resulteret i de skæve dobbelttårne, der giver hotellet et usædvanligt udseende, som fremover skal fungere som vartegn for Bella Center. Når byggeriet er færdigt vil hotellet også være det største i Norden.
 

(Opdateret 27/6 med tilføjelse af fotos)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere