Artikel top billede

Solstorme kan true den globale kommunikation

Hvis Jorden bliver ramt af en heftig solstorm, kan det få alvorlige konsekvenser.

Mange af de teknologier som vi omgiver os med i vores dagligdag – mobiltelefoner, gps-enheder, internet-opkoblede computere – er sårbare overfor solstorme. NASA-forskere advarer om, at konsekvenserne af en heftig solstorm kan være meget dramatiske. Den kosmiske stråling fra Solen kan ødelægge satellitter, forstyrre radiokommunikation og udløse strømafbrydelser.

Solens aktivitet når sit højdepunkt med 11 års mellemrum, og den aktuelle cyklus ventes at toppe i 2012 eller 2013. Den nuværende cyklus beskrives som ”svag” eller ”mild”. Der er kun registreret relativt få solpletter i denne cyklus, men det behøver ikke betyde, at vi slipper for et heftigt udbrud. Pletterne er lidt koldere områder, hvor Solens magnetfelt er brudt igennem. Det er udladninger herfra, der kan mærkes på Jorden.

Den aktuelle solcyklus minder om en cyklus i 1859, der kulminerede med en stor geomagnetisk storm – den såkaldte Carrington Event. Den satte ild til telegraf-kontorer og lyste himlen op med nordlys, så man kunne læse en avis uden andet lys midt om natten. Men i 1859 var man selvfølgelig ikke så afhængig af teknologi som i dag.

En rapport fra National Academy of Sciences anslår, at en lignende solstorm i dag ville forårsage skader for 1-2 billioner dollar på samfundets højteknologiske infrastruktur og kræve mellem fem og 10 års genopretning, inden samfundet kan vende tilbage til normale tilstande.

Solstormene producerer heftige udladninger af protoner, der næsten bevæger sig med lysets hastighed og når frem til Jorden i løbet af 15 minutter. Protonerne kan være skadelige for astronauter og flypassagerer, og de kan smadre satellitter i kredsløb om Jorden.

Solen er en boble af varmt gas, der bevæger sig meget hurtigt. Den indeholder en kolossal mængde oplagret energi, ligesom en elastik, der strækkes ud. Nogle gange slipper energien ud i voldsomme udbrud, der svarer til, at mange millioner atombomber går af på samme tid. Det kan sammenlignes med, at elastikken strækkes så meget, at den springer

På de nordlige breddegrader bliver resultatet synligt i form af smukt nordlys på nattehimlen. Men de store partikel-udladninger fra Solen viser sig også som støj eller flimmer på skærmen - og i værste fald kan man risikere, at gps-udstyr og andre former for satellit-teknik går helt i sort.

Foruden protonerne udsendes også en sky af partikler, der bevæger sig noget langsommere og tager flere dage om at nå frem til Jorden. Partiklerne kan føre til kraftige magnetiske forstyrrelser i den øvre del af atmosfæren, hvor der kan løbe elektriske strømme på flere millioner ampère. Partiklerne kan forstyrre højspændings-transformatorer og dermed skabe strømafbrydelser i store områder.

Det mærkede beboerne i den canadiske millionby Quebec i 1989, hvor energiudladningerne udløste en strømafbrydelse der varede i ni timer. Under en kraftig solstorm i 2000 kunne der observeres nordlys helt ned til Italien.

Der sker flest udbrud i det år, hvor en cyklus kulminerer med det største antal solpletter, men der er en tendens til, at de stærkeste udbrud kommer når perioden er på retur. Et meget kraftigt udbrud blev registreret i 2003 – det var tre år efter kulmination i den sidste cyklus.

Der har tidligere været perioder med meget kraftige solstorme – rekorden blev sat under den såkaldte Cycle 19 i 1950'erne - men i de seneste årtier er antallet af satellitter i kredsløb mangedoblet, og satellit-modtagere er blevet hvermandseje. Millioner af bilister bruger gps-udstyr til at finde vej hver eneste dag. En solstorm kan dermed hurtigt udløse trafikkaos på vejene.

NASA arbejder derfor på at forbedre mulighederne for at forudsige det såkaldt rumvejr, så der bliver tid til at reagere, hvis en solstorm er på vej mod Jorden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere