Går datatransmissionen lidt trægt, når du er på vej hjem fra arbejde i S-toget? For fremtiden kan det blive værre endnu.
I hvert fald anslår telekonsulenter fra Analysys Mason, at Danmark om 14 år, i år 2025, vil mangle 600 MHz til at sørge for, at danskerne kan surfe med mobilen og mobilt bredbånd.
Problemet er relevant, fordi regeringen har fastslået, at alle danskere fra år 2020 skal kunne downloade med 100 Mbit/s. Eftersom alle sandsynligvis ikke kan få adgang til fibernettet eller anden fastnetforbindelse, vil en del sandsynligvis have behov for hurtigt mobilt internet. Også videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen har luftet, at mobilfrekvensauktioner kan bruges til at nå regeringens bredbåndsmålsætning.
Derfor har IT- og Telestyrelsen bedt konsulenterne om at undersøge, hvad der skal til, for at danskerne kan gøre brug af smartphones og usb-dongles med den høje hastighed.
I andre lande, såsom Storbritannien, USA, har myndighederne ifølge konsulenterne allerede slået fast, at de vil have frigivet endnu flere frekvensbølger i luften til at kunne transmittere data. Også Sverige, der jo er legeplads for netværksgiganten Ericsson, har planer om at frigive ekstra frekvensrum.
I Danmark bør myndighederne overveje at frigive spektrum i 1,5 GHz- og 2,3 GHz-båndene, foreslår Analysis Mason. Desuden bør danskerne ligesom briterne overveje at frigive frekvensrum i 700 MHz-båndet til mobilt bredbånd. Dette spektrum bruges dog allerede til blandt andet tv-signaler, akkurat som frekvenserne i 800 MHz-båndet, som om halvandet år frigives til 4G.
Ny teknologi udnytter frekvenser bedre
En anden mulighed er at skifte til en ny teknologi.
I dag bruger teleselskaberne FDD, Frequency Division Duplex. Også det mest moderne net i dag, LTE-nettet, bruger primært FDD. Ulempen er, at mobilbrugerne ved FDD har en lige så stor kanal afsat til både upload og download. Realiteten er dog, at brugeren oftest vil have behov for størst båndbredde til at hente filer. Derfor foreslår konsulenterne, at de danske teleselskaber for fremtiden overvejer at bruge den alternative teknologi TDD. Det står for Time Division Duplex og kan bruges til at variere båndbredden på upload og download. Nettet kan altså tilpasses brugernes reelle behov med TDD og dermed bliver de ledige frekvenser udnyttet bedre.
TDD er dog endnu teknologisk mindre moden end FDD, men dette kan ændre sig, eftersom den kinesiske telegigant China Telecom satser på den fleksible teknologi. I Danmark er det ind til videre kun teleselskabet 3 og Wimax-udbyderen Skyline, der har kastet kærligheden på TDD.
Derudover lufter Analysys Mason muligheden for, at de fire teleselskaber kan bruge deres frekvenser mere effektivt. Også i 2025 har Danmark fire teleselskaber med egne net og lige så mange master, men måske kan de gøre bedre brug af deres infrastruktur for fremtiden, foreslår konsulenterne. De præciserer ikke hvordan, men tænker måske på maste- og frekvensdeling.
IT- og Telestyrelsen er nu i gang med at lave strategi for, hvordan Danmarks begrænsede himmelrum kan bruges til at skaffe alle danskere adgang til mindst 100 Mbit/s i 2020. Telemyndigheden har derfor startet en høring om rapporten fra Analysis Mason. Den slutter om en lille måned, den 17. juni.