Hvorfor fylde stuegulvet med en 40 tommer stor skærm, når den samme skærm kan pakkes væk i en diskret boks, der selv triller rundt i hjemmet?
Det lyder som science fiction - og det er det egentlig stadigvæk.
Men fem ingeniørstuderende har brugt deres sommerferie på at udtænke rammerne for fremtidens tv. Det er blevet til idéen om et tv, som har form af en lille halvkugle på gulvet. Når fjernsynet skal tændes, åbner kuglen sig og projekterer billedet op i luften som et hologram. Billederne skal kunne sendes en meter op i luften og ses fra alle sider.
For at gøre skærmen endnu mere fleksibel, så er det meningen, at den skal forsynes med hjul, så den kan kommanderes rundt i hjemmet alt efter, hvor man ønsker at se tv. De studerende kalder selv deres koncept for et tredimensionelt fjernsyn.
”Vi lavede en grundig brainstorm, hvor vi blandt andet inddragede forbrugernes krav til udformningen af fremtidens fjernsyn. Herefter blev vi hurtigt enige om, at et selvkørende tv, der projekterer skærmbilledet op i luften og dermed fylder meget lidt, var den rigtige løsning til fremtidens hjem,” siger Leni Lausdahl fra Ingeniørhøjskolen i Århus, der var en af de fem studerende.
Ifølge Leni Lausdahl er der tale om en idé - et koncept - og ikke et produkt som er færdigtudviklet. Men et forsigtigt gæt lyder på, at de studerendes tanker kan materialiseres til et produkt om 10 år.
"I øjeblikket er det meget meget dyrt at lave denne form for teknik, men det er bestemt på vej der hen, hvor det kan lade sig gøre."
En kort film om projektet kan ses her:
De fem studerende kommer fra Ingeniørhøjskolen i Århus og uddannelsesinstitutioner i Portugal og Tjekkiet. De er blandt 32 studerende, der har deltaget i sommerskolen om innovation, som blev afviklet hos B&O i Struer. Hos elektronikproducenten kunne man godt have brug for et revolutionerende produkt som 3d-tv'et for at komme tilbage til tidligere tiders design-dominans. Men der er ingen planer om at sende fjernsynet i produktion endnu. Men concept manager Jørgen Daucke fra Bang & Olufsen er imponeret over projektet.
”De studerende har fundet meget original måde at gøre tv’et nærværende på i hele boligen, uden at det fylder en hel væg. Samtidig er konceptet helt i tråd med udviklingen mod fremtidens hjem, hvor rummene brydes ned og erstattes af større aktivitetszoner, og hvor elektronikken gemmes mere af vejen end i dag,” siger Jørgen Daucke.
De resterende projekter fra sommerskolens 32 elever er ikke blevet offentliggjort, så B&O har måske fundet en mere konkret idé, som hurtigere kan resultere i et produkt...