Netbooks er nyt hacker-mål

De små netbook-computere er et oplagt mål for cyberkriminelle. Der er ofte kun få sikkerheds-programmer på maskinen, og mange brugere vælger at deaktivere dem for at få computeren til at køre lidt hurtigere.

Den er billig, den er lille og den vejer næsten ingenting. Mens pc-salget stagnerer eller ligefrem falder, klarer netbook'en sig ganske fremragende. De små minicomputere er på kort tid blevet en stor succes. Den første netbook kom i 2007, og allerede i år ventes det, at der bliver solgt 35 millioner netbook-enheder på verdensplan.

Det stiller også nye sikkerhedsmæssige udfordringer. De fleste netbooks har Windows XP som styresystem - en platform, som er meget velkendt hos de cyberkriminelle. Windows XP er stadig langt det mest udbredte styresystem i verden, og det betyder desværre også, at antallet af vira og andre malware-programmer er meget større end for f.eks. Linux.

Så netbook-brugerne må regne med, at systemet vil blive udsat for angreb, når det kobles på nettet. Et andet problem er, at den lille netbook nemt kan forsvinde. Det er nemt at erstatte den billige hardware, men man risikerer, at personlige data på computeren falder i de forkerte hænder.

Når den koster så lidt, køber man bare en ny, hvis den bliver væk uden at tænke på de følsomme data, der ligger på den.

Det klassiske råd er at beskytte systemet med sikkerheds-software. Men dels har netbooks ofte ikke et optisk drev, og derfor bliver det svært at installere nye beskyttelses-programmer. Og dels er computerens regnekraft så begrænset, at det er fristende at deaktivere sikkerheds-software for at hente mere ydelse ud af maskinen.

Hos det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky Lab anbefaler man bl.a. at bruge stærke kodeord til at beskytte maskinen, opdatere sine programmer regelmæssigt og foretage jævnlig back-up. De klassiske råd, som også gælder for alle andre computere. Det frarådes at lukke eller afinstallere sikkerheds-softwaren for at spare ressourcer.

»Det er forståeligt, at man vil udnytte de få ressourcer, netbook'en har. Men helt at afinstallere sikkerheds-software er kritisk. Bliver netbook'en inficeret med crimeware, der efterfølgende lader netbook'en indgå i et botnet, så rækker de knappe ressourcer endnu kortere,« siger Eva Maria Matell, der er nordisk chef for Kaspersky Labs.

Hun forudsiger at fremtidens netbooks vil have en indbygget GPS, så man kan finde maskinen igen, hvis den bliver væk.

Den begrænsede lagerkapacitet på netbooks betyder dog også, at mange formentlig vil vælge at bruge cloud-baserede tjenester på nettet, hvor man kan redigere og gemme sine dokumenter - og så længe data ikke ligger gemt lokalt på maskinen, så er man også bedre sikret, hvis den skulle bortkomme.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere