Den er billig, den er lille og den vejer næsten ingenting. Mens pc-salget stagnerer eller ligefrem falder, klarer netbook'en sig ganske fremragende. De små minicomputere er på kort tid blevet en stor succes. Den første netbook kom i 2007, og allerede i år ventes det, at der bliver solgt 35 millioner netbook-enheder på verdensplan.
Det stiller også nye sikkerhedsmæssige udfordringer. De fleste netbooks har Windows XP som styresystem - en platform, som er meget velkendt hos de cyberkriminelle. Windows XP er stadig langt det mest udbredte styresystem i verden, og det betyder desværre også, at antallet af vira og andre malware-programmer er meget større end for f.eks. Linux.
Så netbook-brugerne må regne med, at systemet vil blive udsat for angreb, når det kobles på nettet. Et andet problem er, at den lille netbook nemt kan forsvinde. Det er nemt at erstatte den billige hardware, men man risikerer, at personlige data på computeren falder i de forkerte hænder.
Når den koster så lidt, køber man bare en ny, hvis den bliver væk uden at tænke på de følsomme data, der ligger på den.
Det klassiske råd er at beskytte systemet med sikkerheds-software. Men dels har netbooks ofte ikke et optisk drev, og derfor bliver det svært at installere nye beskyttelses-programmer. Og dels er computerens regnekraft så begrænset, at det er fristende at deaktivere sikkerheds-software for at hente mere ydelse ud af maskinen.
Hos det russiske sikkerhedsfirma Kaspersky Lab anbefaler man bl.a. at bruge stærke kodeord til at beskytte maskinen, opdatere sine programmer regelmæssigt og foretage jævnlig back-up. De klassiske råd, som også gælder for alle andre computere. Det frarådes at lukke eller afinstallere sikkerheds-softwaren for at spare ressourcer.
»Det er forståeligt, at man vil udnytte de få ressourcer, netbook'en har. Men helt at afinstallere sikkerheds-software er kritisk. Bliver netbook'en inficeret med crimeware, der efterfølgende lader netbook'en indgå i et botnet, så rækker de knappe ressourcer endnu kortere,« siger Eva Maria Matell, der er nordisk chef for Kaspersky Labs.
Hun forudsiger at fremtidens netbooks vil have en indbygget GPS, så man kan finde maskinen igen, hvis den bliver væk.
Den begrænsede lagerkapacitet på netbooks betyder dog også, at mange formentlig vil vælge at bruge cloud-baserede tjenester på nettet, hvor man kan redigere og gemme sine dokumenter - og så længe data ikke ligger gemt lokalt på maskinen, så er man også bedre sikret, hvis den skulle bortkomme.