Stik mod alle regler undlader hver femte offentlige myndighed at fortælle, hvem der vinder de offentlige it-udbud. Det viser en ny undersøgelse fra Center for Digital Forvaltning, CEDI.
»Omkring 20 procent af myndighederne offentliggør ikke resultaterne af deres udbud. Det er især kommunerne, der svigter. Op mod 30 procent af dem ser stort på kravet om at offentliggøre resultatet. I staten gælder det knap 15 procent af de annoncerede udbud, mens det for amternes vedkommende sker i knap 18 procent af tilfældene,« siger direktør i Center for Digital Forvaltning, Troels Andersen, til Berlingske Tidende.
CEDI, der rådgiver om digitaliseringen af den offentlige forvaltning, har undersøgt alle danske it- og telerelaterede udbud i 2005. Og selv om Konkurrencestyrelsen allerede for to år siden kritiserede myndighedernes overtrædelse af de gældende udbudsregler, finder lovbruddene stadig sted.
Det får nu De Radikale til at kalde Erhvervsministeren i samråd om sagen.
»Dette må Erhvervsminister Bendt Bendtsen forklare i et samråd i Erhvervsudvalget. Vi kan ikke acceptere, at det offentlige over en årrække ikke overholder udbudsreglerne. Og han kan ikke påberåde sig, at han er uvidende om det, for Konkurrencestyrelsen har påtalt det tidligere,« siger den radikale digitaliseringsordfører, Morten Østergaard.
EU arbejder i øjeblikket på at forbedre klagemulighederne, hvis der er mistanke om uregelmæssigheder - men det er svært at klage i tilfælde, hvor resultatet ikke er kendt.
»EU-kommissionen vil kræve, at der går en tid, fra det er afgjort, hvem der bliver leverandør, til underskrivelse af selve kontrakten. Men det kræver, at resultatet er kendt, hvis man skal gøre indsigelse,« siger Troels Andersen fra CEDI.
Han forklarer, at hovedparten af de hemmeligholdte udbudsaftaler ligger fra to-fem millioner kroner og op til to- og tre-cifrede millionbeløb.