Mobile enheder kan være en tikkende bombe

Mange virksomheder mangler en klar sikkerhedspolitik for mobile medarbejdere, viser ny undersøgelse.

Ifølge Danmarks Statistik havde mere end 716.000 danskere en hjemmearbejdsplads i 2006. Den stigende brug af mobilt it-udstyr skaber problemer for virksomhederne, der kan risikere, at fortrolige data falder i de forkerte hænder. Ifølge en nordisk undersøgelse fra Check Point har halvdelen af virksomhederne slet ikke sikkerhedsregler for brugen af mobilt it-udstyr.

»Mobile lagringsenheder er i dag nemme at bruge og meget eftertragtede, og derfor benytter flere og flere sig af dem. Det har desværre den ulempe, at sikkerheden lider under de manglende retningslinier for brug af mobilt udstyr. Et lille, uskyldigt USB-drev kan hurtigt blive en tikkende sikkerhedsbombe for virksomheden,« siger Jan Bau, landechef for Check Point i Danmark.

Hver tiende af de adspurgte bruger mp3-afspillere til at transportere data, og mange bruger også hukommelsen fra mobiltelefonen til at tage fortrolig information med fra arbejdspladsen.

»Det er vigtigt med klare retningslinier for sikkerheden ved mobile lagringsmedier. Men det er lige så vigtigt, at alle medarbejdere er fuldt indforstået med retningslinierne. Derudover er krypterings-software, som sørger for, at al data lagt på mobile enheder bliver krypteret, uundværlig på linie med antivirus-software,« siger Jan Bau.

Firmaet har udarbejdet følgende råd til medarbejdere og arbejdsgivere.

Råd til medarbejdere:

1. Kend og efterlev retningslinier for it-sikkerheden på din arbejdsplads.

2. Find ud af om din arbejdsgiver har retningslinier omkring brug af privat hardware på arbejdspladsen. Hvis der ikke findes regler omkring dette, så tag det op med arbejdsgiveren.

3. Behandl mobile enheder og mobile lagringsmedier som værdigenstande. Hvis de havner i de forkerte hænder, kan informationen misbruges, hvilket kan have tungtvejende konsekvenser for både din arbejdsgiver og dig selv.

Råd til arbejdsgivere:

1. Udarbejd sikkerhedsretningslinier, hvis disse ikke findes. Informer medarbejderne omkring retningslinierne med klare forventninger om, hvordan medarbejderen bør bruge mobile enheder på arbejdet. Disse regler skal indgå i organisationens overordnede it-sikkerhedspolitik.

2. Brug en løsning for automatisk kryptering af alle data på medarbejdernes bærbare computere og andre mobile enheder samt lagringsmedier. Værktøjer til at styre eller begrænse maskinernes USB-porte er også værd at overveje. Disse bør kunne styres fra centralt hold.

3. Sørg for at netværket er sikret mod virus og andre eksterne trusler, når et mobilt lagringsmedie eller anden mobil enhed kobles på.

4. De overordnede sikkerhedsspørgsmål er ikke den enkelte medarbejders ansvar. Sikkerhedsretningslinier bør være velforankrede hos ledelsen. Undgå sikkerhedsløsninger, som kræver en aktiv indsats fra medarbejderne eller begrænser deres muligheder for at arbejde effektivt.

5. Gør ikke de mobile enheder og USB-drev til trusler. De er praktiske redskaber, så længe man arbejder fornuftigt og sikkert med dem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere