Kommunerne Tønder, Bredebro, Højer, Skærbæk og Løgumkloster vil få IT- og tele-systemer, som skal kunne håndtere f.eks. fælles personalekontor placeret fysisk i Løgumkloster og fælles inkasso-kontor i Bredebro. Desuden skal andre administrative funktioner kunne ledes fra et sted, samtidig med at de enkelte medarbejdere stadigvæk bliver siddende lokalt i de enkelte kommuner.
- Fælles IT- og telefonsystemer er en helt afgørende forudsætning for, at det fælleskommunale samarbejde bliver en succes, siger Niels Johannesen, der er kommunaldirektør i Tønder Kommune og talsmand for projektet.
IT-systemet, som skal leveres af KMD, bygger på såkaldte tynde klienter. Det betyder, at kommunerne kan fortsætte med at bruge deres pc'er og servere, selv om de nu alle får adgang til hinandens IT-programmer. Blandt andet tunge programmer, som ikke alle kommunerne hidtil har haft,. Deriblandt et system til dokumenthåndtering (DocsOpen), der skal hjælpe med den tværkommunale forvaltning.
Kommunerne skal bindes fysisk sammen med et fibernet. Fiberringen får en kapacitet på 155 Mbit/s med 34 Mbit/s ud til de enkelte kommuner. Fiberringen vil også give erhvervsliv, forsynings-selskaber og borgere mulighed koble sig på internet med højhastighedsforbindelser.
Kommunernes omstillingsborde bliver også koblet sammen. Alle opkald til de enkelte kommuners nuværende telefonnumre skal kunne stilles om til enhver medarbejder i de fem kommuner, så borgerne ikke behøver at bekymre sig om at ringe flere steder hen.