Artikel top billede

AMD vil understøtte USB 3.0

Nu er AMD endelig klar med USB 3.0 i sine chipsæt. Men vi venter stadig på Intel.

Allerede i 2008 blev den næste USB (Universal Serial Bus) standard – version 3.0 – vedtaget under navnet SuperSpeed USB. Men det er gået meget langsomt med at få teknologien ud på markedet. Det skyldes ikke mindst, at der har manglet chipsæt fra Intel og AMD som understøtter USB 3.0.

Nu er AMD så langt om længe klar med sine første chipsæt med den nye standard. Ifølge AMD er de nye Fusion A75 og A70M chipsæt med Superspeed USB klar til salg i dag. De første computere med AMD's nye chipsæt skulle være på markedet om kort tid. Indtil nu har det krævet en ekstra chip hvis computeren skulle understøtte USB 3.0.

Der er mange fordele i SuperSpeed USB. Den nye version kan overføre data med op til 600 MB/s. Det er ti gange hurtigere end version 2.0, der har en maksimal hastighed på 60 MB/s (480 Mbit/s).

Det skal f.eks. gøre det hurtigere at overføre data fra mobile lagerenheder til den bærbare computer – 1 GB kan overføres fra en USB 3.0 hukommelsesenhed på 3,3 sekunder, mens det tager 33 sekunder med USB 2.0.

Desuden kan der overføres mere strøm gennem kablet – en USB 3.0 host kan levere omkring 80 pct. mere strøm til den eksterne enhed i forhold til den gamle standard.

Der findes allerede enkelte bærbare computere fra HP, Dell og Toshiba med USB 3.0, men udvalget af eksternt udstyr der understøtter teknologien er meget begrænset. Det er stort set kun eksterne harddiske, der bruger standarden i øjeblikket.

Intel bliver ofte udpeget som den store skurk, der har bremset udrulningen af USB 3.0. Intel støtter en anden teknologi, Thunderbolt (tidligere kendt under navnet Light Peak), men understreger dog at den kun skal ses som et supplement og ikke en erstatning for USB 3.0.

Faktisk har Intel været driftkraften bag USB 2.0 og selskabet har også været aktivt involveret i den nye standard. USB 3.0 blev første gang nævnt på Intels udviklerkonference i september 2007, men siden er det gået meget langsomt. Intel forsøgte at holde detaljer om den nødvendige host controller tæt ind til kroppen, men måtte til sidst dele informationerne med konkurrenterne.

Intel vil stadig ikke fortælle hvornår man vil lancere et chipsæt med USB 3.0. I mellemtiden sætter Intel turbo på Thunderbolt-udrulningen sammen med Apple. Men ligesom USB 3.0 mangler der stadig et større udvalg af eksterne enheder som understøtter teknologien.

I første omgang vil Thunderbolt understøtte en hastighed på 10 gigabit i sekundet begge veje. Men senere skal hastigheden øges til 100 gigabit. Det kræver dog optiske kabler.

Et af målene med Thunderbolt er at gøre det lettere at forbinde ekstraudstyr med computeren og slippe af med kabelrod under skrivebordet. Thunderbolt kan føre både Displayport- og PCI Express-signaler over samme kabel.

I princippet kan Thunderbolt erstatte mange af dagens pc-kabler. Det er også muligt at overføre strøm over kablerne, men det er ikke påkrævet – kommende optiske Thunderbolt-kabler vil ikke være i stand til at overføre strøm. Ifølge Intel kan man tilslutte op til syv enheder til samme kabel. Det kan være alt fra skærme til eksterne harddiske og kameraer.

Sidste år viste Intel en bærbar computer med det, der dengang hed Light Peak. Et langt tyndt Light Peak kabel, som forbinder den bærbare med en docking station og skærm, blev brugt til at overføre Blu-ray video, et feed fra et HD kamera og en kopi af computerens display – på samme tid. Med 10 gigabit kan en hel Blu-ray-film overføres på halvandet minut.

Apple har indbygget Thunderbolt i sine nye Macbook Pro modeller og er dermed den første producent, der har taget teknologien til sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere