EU-pres på roaming kan hæve indlandspriser

EUs melding om et indgreb mod høje roaming-priser ved brug af mobiltelefoner i udlandet får nu branchen til at svare igen med tanker om nationale prisstigninger.

De høje priser ved mobiltelefoni til eller fra udlandet har længe været i EUs søgelys. Et indgreb er på vej, men teleindustrien advarer nu om, at det kan føre til højere mobilpriser nationalt.

Aoife Sexton er administrerende overhoved for regulativer ved GSM Association, der repræsenterer mere end 700 mobiltelefonoperatører i verden. Hun antyder overfor pressen, at teleoperatører i givet fald ville være nødsaget til at vurdere, hvordan de kan fastholde deres indtægter, hvis et planlagt EU-indgreb mod høje roamingpriser i udlandet vedtages. Det kunne føre til et fokus på de nationale markeder, som kunne få prissænkningerne til at gå helt i stå.

Teleindustrien er modstandere af EUs forslag, der skulle fastsætte et loft for roamingpriser ved mobiltelefoni i udlandet på 0,40 euro (omkring tre kroner) i minuttet for et udgående opkald og 0,15 euro (lidt over en krone) for et indkommende opkald.

Sexton henviste til en undersøgelse, industrien har fået udarbejdet, der viser, at EU-forslaget ville reducere industriens indtægter fra roaming til det halve - fra fem milliarder euro (37,2 milliarder kroner) til 2,4 milliarder euro (lidt under 18 milliarder kroner).

Ifølge Sexton ville en gennemførelse af EUs nuværende forslag tvinge teleselskaberne til at operere roaming-netværk med tab, hvilket vil skade investering og konkurrence.

Sexton sagde også, at branchen modsætter sig alle former for regulation og sammenlignede begrænsningerne med planøkonomi. Hvis et prisloft er uundgåeligt, så mener hun, det bør lægge på 0,65 euro (lidt under fem kroner) i minuttet ved udgående opkald og 0,35 euro (lidt over 2,5 kroner) for indkommende.

Ifølge Sexton har branchen brug for mere tid til at tilpasse sig lovændringerne og efterlyser derfor, at gennemførelsen udskydes i et år. Desuden mener branchen, at en fastlagt pris på tværs af Europa især ville ramme de operatører hårdt, der udbyder mobiltelefoni i vanskelige områder som østrigske bjergområder eller de græske øer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere