Selv mastodonten Amazon, der sidder på over 60 procent af det amerikanske marked for e-bøger, kan blive sat i skyggen, når Google blænder op for sit næste store bogprojekt: Google Edition.
Projektet vil kort fortalt gøre Google til boghandler i gigantstørrelse. Med OK fra forfattere og forlag vil Google sælge e-versioner af alverdens bøger – formentlig ikke mindst de millioner af bøger, selskabet allerede har scannet ind gennem de sidste seks år.
Google havde oprindeligt planlagt at lancere Editions i sommer, men forhandlingerne med forlag verden over har trukket ud. Nu melder avisen Wall Street Journal, at forhindringerne er ryddet af vejen, og at Google Edition vil blive skudt i gang i december i USA og i begyndelsen af det nye år i resten af verden.
Med Google Edition vil man ligesom i det nuværende Google Books kunne søge i et stort antal bøger på nettet. Det nye er, at man derpå får tilbudt at købe en digital udgave af bogen. E-bogs-salget skal ske i samarbejde med boghandlere og forlag.
Ud over den oplagte markedsføring, der ligger i at blive præsenteret som søgeresultat i verdens største søgemaskine, vil bogsalget blive fremmet gennem forskellige andre Google-aktiviteter.
Blandt skal e-bøgerne promoveres gennem affiliate marketing. Dermed kan en blogger få procenter af en bogs salgspris blot ved at linke til bogen, og opfordre sine læsere til køber Google Edition-udgaven.
Boghandlere på nettet kan lave lignende aftaler med Google og dele indkomsten med søgemaskineselskabet, når der sælges e-bøger. Hvor store – eller små - procenter – Google vil tage for salget, er endnu ikke oplyst.
Googles interesse for bogens verden er ikke ny. Selskabets stiftere havde helt fra starten den forchromede plan, at gøre alverdens bøger tilgængelige for søgemaskinen.
Googles store bog-planer fik dog et skud for boven, da en lang række forlag og forfattere verden over dannede fælles front i protest mod, at deres værker uden tilladelse blev auto-scannet og indlemmet i Googles søgemateriale.
En amerikansk retssag mellem parterne blev sidste år afsluttet med et forlig. Siden har Google arbejdet hårdt på at forbedre de anstrengte relationer til bogbranchen.
For få uger siden meddelte den franske forlagsgigant, Hachette, at selskabet havde indgået en aftale med Google, som giver søgemaskinefirmaet ret til at indskanne og sælge bøger, som er udsolgt fra forlaget.
Da franskmændene tidligere har været blandt Googles argeste modstandere, ses aftalen af flere iagttagere som et sikkert tegn på tøbrud mellem Google og bogbranchen.
Også danske forlag har indgået aftaler med Google Books. Det gælder blandt andet Gyldendal-selskabet Systime. Sidtnævntes aftale indebærer, at man via Google kan søge i alt indhold i de lærebøger, Systime udgiver. Selvom hele bogen er søgbar, kan man maksimalt se 20 procent af indholdet. Hvis man finder bogen interessant, kan man via en henvisning fra Google Books købe bogen hos Systime eller en boghandler.
Mens både Hachette og Systime-aftalerne handler om trykte bøger, er Google Edition projektet udelukkende om e-bøger.
ComON har forsøgt at opklare, i hvor høj grad Google med Edition-projektet vil sælge allerede indscannede værker som e-bøger, men det er endnu ikke lykkedes at få et svar fra Google.
Dermed er der heller ikke oplysninger om hvilket format, e-bøgerne skal sælges i. Google fortæller dog, at det er meningen, at de skal kunne læses på et hvilket som helst apparat, der kan tilgå nettet gennem en webbrowser.
Ifølge en tidligere udmelding fra selskabet havde Google pr. juni i år indskannet cirka 12 millioner bøger. I alt findes der ifølge en udregning, som Google har foretaget, knapt 130 millioner forskellige bøger i hele verden.