Artikel top billede

The Daily mangler nytænkning

Anmeldelse: Den nye iPad-avis The Daily er som en rejse tilbage til nettets stenalder.

I en digital verden hvor sociale netværk og blogs har vendt op og ned på nyhedsformidlingen, så virker den nye iPad-avis The Daily som et underligt forsøg på at holde fast i den gamle, klassiske avismodel. Bevares, avisen udkommer nu på iPad og ikke på papir – men indholdet er stort set det samme. Politik, sport, sladder, vejret – der er ingen overraskelser i The Daily. Det største problem er måske, at avisen lever i sin egen lukkede verden som app. Der er kun meget få links ud til resten af nettet, og det er heller ikke helt nemt at linke tilbage til avisens artikler.

The Daily blev lanceret af mediemogulen Rupert Murdoch i starten af februar og selvom avisens lancering var forsinket med flere måneder byder den ikke på de store nyskabelser. Den daglige avis bliver automatisk leveret ned på iPad'en – gårsdagens avis forsvinder også af sig selv – og læseren betaler så 99 cent om ugen eller 40 dollar om året. I øjeblikket kan man kun hente avisen i den amerikanske App Store, men til gengæld er de første to uger gratis – sponseret af teleselskabet Verizon.

News Corporation har ansat 120 journalister til at producere avisen og der er investeret et meget stort millionbeløb. Der er nogle få interaktive elementer, hvor man f.eks. kan zoome ind i billeder eller se videoklip, men ellers er der stort set tale om en kopi af en papiravis. Hele opsætningen minder om papirformatet – ikke om web 2.0 – og The Daily kunne således uden problemer udkomme på papir, hvis Rupert Murdoch skulle ønske det.

Det første skærmbillede der møder læseren er en karrusel, hvor man kan bladre rundt mellem de enkelte sider. Klikker man på en side, kommer man frem til selve avisen, hvor man så kan navigere med en bjælke i toppen af skærmen. Der er ingen søgefunktion eller heller ikke noget arkiv med de gamle artikler – den elektroniske avis har åbenbart ikke nogen hukommelse.

Men det er sikkert kun et spørgsmål om tid, før nogen bygger et uautoriseret arkiv med The Daily's artikler på nettet.

Avisen er fanget i et klart dilemma. På den ene side ønsker man at producere en avis, der kun udkommer på iPad. En lukket applikation, hvor indholdet bliver holdt bag en betalingsmur. På den anden side kan The Daily ikke fuldstændig afskære sig fra resten af nettet. Indhold i en applikation bliver ikke indekseret i Google og kan heller ikke deles på Facebook eller Twitter – det er som at blive sendt tilbage til computerens stenalder. ”The Web is Dead,” skrev Wired da også i en provokerende overskrift sidste år, og hentydede netop til, at indhold gemmes væk i apps, så det ikke længere er en del af World Wide Web.

The Daily har forsøgt at løse dette problem på en ualmindelig klodset måde, hvor de enkelte artikler faktisk ligger ”skjult” på nettet. Der findes bare ikke en central indholdsfortegnelse. Det betyder, at man kan vælge at dele artiklerne på Facebook eller Twitter eller sende dem i en e-mail. Modtageren kan så gå ind og læse webversionen af artiklen – gratis. Så er det måske ikke så overraskende, at en programmør allerede har lavet en uofficiel webforside, der samler links til alle web-artiklerne.

Rupert Murdoch er har tidligere forsøgt at bygge en betalingsmur rundt om avisen The Times på nettet og han er kendt som en varm fortaler for betalingsindhold. Men det virker som en anakronisme at bygge mure på nettet og det gælder desværre også for The Daily. Problemet er ikke at læserne skal betale for indholdet. Problemet er, at denne betalingsmodel kræver at indholdet skal gemmes væk i en lukket applikation.

Ideen om at levere en daglig avis til iPad er rigtig god og det er lækkert at få serveret sine morgennyheder med animationer, video og lyd.

Men det virker meningsløst at begrænse The Daily til iPad og dermed afskære avisen fra de to milliarder internet-brugere som bruger en normal computer eller en smartphone. Samtidig bliver avisens læsere på iPad også afskåret fra resten af nettet – The Daily udnytter slet ikke de mange muligheder i det sociale internet.

Det er muligt at iPad er fremtiden for verdens aviser og magasiner. Men The Daily er helt sikkert ikke en model for, hvordan denne fremtid kommer til at se ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere