Artikel top billede

Danske forskere udvikler nano-solceller

Solenergi kan dække hele verdens energibehov, men solceller er stadig alt for dyre. Danske forskere skal nu udvikle en billigere og mere effektiv solcelle med nanoteknologi.

Et nyt dansk forskningsprojekt skal udvikle en billig solcelle og optimere cellens effektivitet. Forskningsprojektet, der kaldes ”Lokaliserede Overfladeplasmoner og Silicium Tyndfilmssolceller”, modtager 12 millioner kroner i støtte over de næste fire år fra Villum Kann Rasmussen Fonden.

Solenergi vil kunne levere elektricitet til at dække hele verdens forbrug i det kommende århundrede. Det årlige elforbrug ventes at stige fra ca. 13 TW (13 billioner Watt) til 50 TW (50 billioner Watt) i år 2100. Hvis dette forbrug skal dækkes med solenergi, kræver det at omkostningerne til solcellefremstillingen skal sænkes, og prisen pr. produceret Watt skal falde til en tiendedel.

De danske forskere fra Institut for Fysik og Nanoteknologi ved Aalborg Universitet og Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet vil udvikle en ny type solcelle baseret på siliciumbaseret materiale. Nanostrukturer skal være med til at optimere solcellens konverterings-effektivitet. Målet er at trække langt mere energi ud af det sollys, som cellerne opfanger.

»Der er mange gode argumenter for at koncentrere sig om silicium, og vi skal blandt andet undersøge, hvordan man med nanopartikler kan øge absorptionen af lys i silicium. En af de opgaver, der venter forude, er at få lyset absorberet i så tyndt et lag silicium som muligt og på en måde, der ikke ødelægger materialets elektriske egenskaber,« siger institutleder Kjeld Pedersen fra Aalborg Universitet.

Der er mange fordele ved solceller, herunder at energiproduktionen skåner miljøet, og der er kun få udgifter til vedligeholdelse og produktionen, når først anlægget er installeret. Solenergi er den vedvarende energiproduktionsform, som giver den største effekttæthed udtrykt i antal Watt produceret pr m2.

Men fremstillingsomkostningerne for solcellerne er høje, og elektricitet produceret på denne måde er derfor dyrere end for de fleste andre former for elproduktion.

På Syddansk Universitet (SDU) arbejder man også med nye nanoteknologiske materialer til solceller. Her har forskerne fundet ud af at dyrke og høste nanofibre fra forskellige molekyler.

»Nanofibrene er en ny type organisk materiale. Hvis det sættes sammen med bestemte materialer, forvandler det, populært sagt, lys til strøm. Fordi vi her taler om nano-skaleret materiale, har det meget lovende egenskaber i forhold til de krav, der stilles til effektivitet, levetid
og produktionsomkostninger i fremtidens solceller,« siger professor Horst Günter Rubahn fra Mads Clausen Instituttet ved SDU.

Der er etableret et spin-off firma fra universitetet, Nanofiber, som skal kommercialisere resultaterne af forskningen i nye nanoteknologiske materialer, der forventes at blive en væsentlig brik i fremtidens solceller.

Materialerne skal indgå i små gennemsigtige og fleksible solceller, der om få år kan placeres i eks. vinduer, og som kan levere strøm til bl.a. indendørs belysning. Men de kommende solceller kan også skabe strøm til andre produkter, som i dag kun med stort besvær kan drives med solenergi. Mobiltelefoner, bærbare computere, kameraer og anden forbrugerelektronik er nogle af dem.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere