Musikindustri taber kamp for 3-strikes i Irland

En internetudbyder forsvarede sine kunder i retten og vandt.

Den irske internetudbyder UPC vandt mandag en sag i den irske højesteret, hvor musikindustrien forsøgte at få selskabet til at kappe forbindelsen til kunder, der ulovligt har hentet musik på internettet.

Det skriver avisen the Irish Times.

Warner Music, Universal Music, Sony BMG and EMI Records havde forsøgt at få internetudbyderne til at gå med på en 3-strikes-model, hvor internetudbyderne mister retten til netadgang efter gentagen ulovlig fildeling.

Højesteretten fastslog, at love om at identificere og kappe forbindelsen til internetbrugere, som ulovligt henter musikfiler på nettet, ikke gælder i Irland.

Dommer Peter Charleton fastslog i et domsudskrift, at netpirater skader musikindustrien og kreative mennesker i Irland. Til gengæld er der ikke dækning i irsk lov, for at internetudbyderne kan kræve forbindelser lukket på grund af misbrug. Det eneste, en domstol kan gøre, er at fjerne ulovligt materiale - ligesom det danske retssystem har gjort ved at kræve en blokade for The Pirate Bay.

"Det eneste relevante magtværktøj, som domstolene har fået, er at kræve, at en internetudbyder fjerner copyright-materiale. Domstolen respekterer doktrinen om magtens deling og lovens bogstav og kan derfor ikke give ret til fogedforbud til pladeselskaberne mod internetpirateri, selv om det er retfærdiggjort," skriver dommeren som konklusion på en 83 sider lang domsudtalelse.

UPC, som har 15 procent af de irske internetkunder, siger ifølge Irish Times, at selskabet ikke er tilhænger af ulovlig fildeling og vil samarbejde med ophavsretshavere om at begrænse misbrug.

En andet irsk internetudbyder, Eircom, begyndte i maj i år at sende advarselsbreve til dets kunder, der var mistænkt for ulovligt at hente film og musik over internettet. Kundens netforbindelse afbrydes i en uge, hvis kunden dukker op for tredje gang på listen over piraterne, og efter den fjerde gang lukkes der i et år.

Aftalen mellem Eircom og rettighedshaverne om advarselsbrevene kom i stand som et forlig, efter rettighedshaverne lagde sag an mod Eircom. Det er endnu uvist, om UPC's sejr over pladeselskaberne får indflydelse på aftalen mellem Eircom og rettighedshaverne.

De irske breve fra Eircom kan ses ved at følge dette link. Pladeselskaber anvender  ofte det danske system, som danske Dtecnet har udviklet, til at holde øje med illegal fildeling på nettjenester.

Den irske stat siger opfordrer internetudbydere og rettighedshavere om at skabe en fælles indsats mod pirateri, skriver the Irish Times. Musikindustrien forsøger at presse regeringen til reformere lovgivningen til pladeselskabernes fordel, ligesom andre lande i Europa - eksempelvis Frankrig og Storbritannien - har gjort.

"Vi forbeholder os ret til at søge erstatning for fortidens og de fortsatte tab fra staten," siger Dick Doyle, generaldirektør for de irske pladeselskabers sammenslutning, IRMA.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere