Ej dit eget heltal

Efter de sidste ugers oprør på Digg, og konstateringen af, at man kan eje et nummer, giver bloggen Freedom To Tinker heltal væk.

For dem som ikke kan huske det, var der over de sidste ugers tid en del opmærksomhed om Digg.com. Brugerne var i oprør, og Digg lovede aldrig at censurere noget igen.

Det drejede sig om at en gruppe hackere har fundet nøglerne til de nye hd-dvd-formater. Med andre ord, de kan crackes. Denne nøgle, som er et 128-bit heltal, levede en anonym tilværelse på diverse fora, indtil den blev sendt til forsiden af Digg.

Og så brød helvede løs. AACS LA, som står bag krypteringen på dvd'er, sendte Digg et såkaldt "cease-and-desist"-brev, i folkemunde kaldet "nastygram," til Digg. brevet påpegede, at tallet kunne bruges til at omgå kopibeskyttelse, hvilket er ulovligt under den amerikanske Digital Millenium Copyright Act(DMCA). Digg blev nødt til at tage historien ned. Eller måske blive sagsøgt så langt ind i helvede, at de aldrig ville komme op igen.

Digg gjorde hvad de skulle. De hev henvisningen ned fra siden. Hvilket indledte en brugerrevolte i en sådan grad, at de første tre sider på Digg kun var henvisninger til førnævnte tal.

Så langt så godt. I efterdønningerne kom der gang i en debat om, hvorvidt et nummer kunne ejes af nogen, som AACS LA tilsyneladende ejer den famøse sekvens. Ja, lyder det noget overraskende svar, det kan de godt, fordi at tallet skal bruges som en del af en omgåelsesmekanisme til brydning af kopibeskyttelse.

Nu har Edward W. Felten på sin blog "Freedom To Tinker" besluttet sig for at give heltal væk.

Det fungerer således, at først generer Freedom To Tinker et tilfældigt heltal til den besøgende på siden. Det heltal bruges til at kryptere et haiku under copyright. Det gør at heltallet betragtes som en kopibeskyttelsesbryder, da det nu er muligt at knække krypteringen på haiku'et uden din tilladelse. Derefter bliver alle rettigheder til at dekryptere haiku'et med tallet overført fra indehaveren, Edward Felten, til den besøgende på siden, altså dig.

Og så klarer DMCA resten. Med den i hånden, kan du sagsøge hvem-som-helst (i USA), der bruger det samme heltal.

Edward Felten er professor i datalogi ved Princeton University i USA og gjorde sig først bemærket i 2001 ved, at fjerne vandmærkerne på mp3'er og skrive en afhandling om det. Til trods for at anledningen var en konkurrence om netop at bryde den kryptering, udskrevet af konsortiet bag vandmærkningen, blev Felten meget upopulær blandt pladeselskaberne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






Computerworld
Test af monster-tablet: Det er den skøreste og mærkeligste computer, som jeg har testet i lang tid – men jeg vil nu gerne have den alligevel