De to politiske blokke i USA er uenige om nye regler for netneutralitet. Højrefløjspartiet Republikanerne vedtog fredag i det ene af USA's to parlamentskamre, Repræsentanternes Hus, en resolution, som skal sætte en stopper for regeringens netneutralitetsregler. Reglerne, som den statslige Federal Communications Commission (FCC) vedtog i december forbyder internetudbyderne i at sinke eller blokere datatrafik fra hjemmesider.
Præsident Barack Obama forventes dog at nedlægge veto mod resolutionen for at redde FCC's nye regler, skriver finansavisen Wall Street Journal.
Republikanerne mener ikke, at der er brug for regler til at sikre netneutralitet. De argumenterer desuden for, at Federal Communications Commission ikke har autoritet i lovgivningen til at håndhæve reglerne.
Eksempelvis tv-streamingstjenesten Netflix er glad for de nye netneutralitetsregler, eftersom de er afhængige af, at deres brugere oplever en hurtig, glidefri streaming. En modstander af netneutralitetsreglerne er eksempelvis teleselskabet Verizon, som for en uge siden fik afvist et ønske om at lægge sag an mod regeringen for at sætte en stopper for reglerne, skriver Washington Post.
Herhjemme giver den nye telelov, som for nyligt trådte i kraft, videnskabsministeren lov til at indføre en bekendtgørelse, der fastlægger regler for netneutralitet, eksempelvis forbud mod at internetudbyderne diskriminerer eller blokerer for hjemmesider.
For at undgå, at ministeren blander sig med regler, har den danske telebranche vedtaget et sæt frivillige principper for netneutralitet. De skal sikre gennemskuelighed for forbrugerne og forhindre diskrimination over for tjenester. Herhjemme er der dog ingen internetudbydere - så vidt vides - der diskriminerer mod specifikke hjemmesider. I Sverige har visse mobilselskaber dog forbudt brug af Skype og andre VoIP-tjenester på deres netværk.
I Norge har telegiganten Telenor argumenteret for, at teleselskaberne bør søge en ekstra indsats ved at sikre specifikke tjenester en bedre båndbredde.