Den voksende interesse for open source har skærpet konkurrencen mellem systemer som Plone, Typo3, Drupal, Umbraco og Ez Publishing.
Drupal-udviklere har blandt andet brystet sig af den vigtige skalp, at selv det Hvide Hus i Washington er skiftet til det åbne CMS.
Men i Joomla-lejren lader man sig ikke imponere. Derfor har Ryan Ozimek, formanden for Joomla-projektet, sat gang i en optælling for at finde frem til alle de regeringssider i verden, der er bygget på Joomla. De er nusamlet på Joomlagov.info og viser, at regeringer over en bred bank bruger Joomla. I mange lande - også i udviklingslande - er Joomla det foretrukne værktøj til offentlige websites. I Italien, hvor Joomla tilsyneladende nyder størst udbredelse, er der således 759 sider, der er bygget i Joomla. Det næst mest Joomla-forelskede land er Spanien med 200 sider.
Opgørelsen viser, at der cirka er 2600 officielle regeringsinstanser i over 200 lande, der bruger Open Source-systemet Joomla.
I Danmark er der tre
Mens Joomla har en fast plads på mange regeringskontorers servere, så ser situationen noget mindre imponerende ud i Danmark. Hvis Joomlagov.info taler sandt, så er der kun tre danske regeringskontorer, der anvender Joomla. Deriblandt en underside hos Miljøministeriet.
Lars Pedersen, som er projektleder i BNP Consulting, der rådgiver firmaer i valg af CMS, mener, at der er en helt indlysende årsag til, at Joomla ikke har fodfæste i de danske ministerier og styrelser.
"Det afgøres 100 procent af antallet af løsningsleverandør, der understøtter systemet. Og der er ikke mange af de store løsningsleverandører, der arbejder med Joomla," siger Lars Pedersen til ComON.
Det er i stedet nogle andre systemer, der sidder på det marked i Danmark.
"Der er enkelte systemer, der historisk set har haft det marked. Især Sitecore og Sharepoint. Typo3 har også stor fremgang og både Drupal og Plone vokser også," siger Lars Pedersen.
"Episerver har ikke fået fat i ministerierne endnu. Men de har tre-fire stykker. Det hænger igen sammen med, at de primært har løsningsleverandører til det private marked i Danmark, selv om de har masser af referencer hjemme i Sverige".
Joomla er til gengæld meget udbredt i Danmark til personlige hjemmesider og til foreninger og private virksomheder.
Man skal bare kigge godt efter
Firmaet redWEb i Odense er en af de danske leverandører, der fokuserer meget på Joomla.
Er kritikken korrekt? Mangler der store leverandører med fokus på Joomla i Danmark?
"Man kan sige, at selve markedet er meget ugennemskueligt, så det kan måske virke sådan. Men hvis man undersøger markedet nærmere, så er der ret mange, der har det i porteføljen," siger Anders Trans Sørensen, Salgsdirektør hos redWEB ApS.
Han mener, at Joomla burde have en større markedsandel i de offentlige kontorer. For eksempel fordi statistikken hos CMScrawler.com viser, at netop Joomla (og Wordpress) generelt er de absolut mest udbredte CMS'er.
"Inden for den private sektor er der mange, der har fået øjnene op for, at open source kan være en god ting både i forhold til prisen og for hold til, at man ikke låser sig fast på en leverandør. Men inden for det offentlige går det lidt langsommere. Men Joomla bruges af rigtig mange, så jeg synes, at det er en sandhed med modifikationer, at der ikke er nok danske leverandører," siger Anders Trans Sørensen.