Artikel top billede

Danske virksomheder halter bagefter med cloud

Ifølge en ny Symantec-rapport halter Danmark markant bagefter med at implementere cloud-teknologi.

Kun 31 procent af de danske virksomheder implementerer server-virtualisering sammenlignet med 45 procent på globalt plan. Det er et af resultaterne i en ny undersøgelse fra Symantec, som peger på at Danmark halter markant bagud med cloud-teknologi.

Den fortæller også at 27 pct. af de adspurgte danske virksomheder lægger forretningskritiske data i den private sky. På verdensplan er det 35 pct. Tendensen er dog, at flere og flere danske virksomheder øger fokus på at flytte forretningskritiske applikationer ud i skyen.

Men der er stadig langt mellem forventninger og virkelighed. Virksomhederne er stadig ved at finde ud af, hvad cloud-teknologien går ud på og ikke mindst, hvordan de løser de udfordringer, der er forbundet med at lægge forretningskritiske data ud i skyen.

I første omgang virtualiseres knap så forretningskritiske applikationer såsom test- og udviklingsmiljøer, og næste skridt er vigtigere applikationer som e-mails og ERP/CRM-systemer.

"Når vi taler cloud computing ser vi et paradigmeskift inden for it – et skift fra traditionelle it-ydelser til en serviceudbydermodel. Overgangen til skyen er for mange virksomheder en kompleks udvikling, og det er afgørende, at it-afdelingen og ledelsen i virksomhederne er enige i forhold til disse tiltag," siger John Magee, der er vice president of virtualization and cloud solutions i Symantec.

Det generelle råd er, at man skal sørge for at der er overensstemmelse mellem it og ledelsen i forbindelse med hvert cloud-projekt og undgå silo-tænkning. Virtualisering og cloud involverer alle aspekter af it og skal ikke håndteres som særskilte projekter.

Blandt barrierne for at udnytte cloud-teknologi til forretningskritiske applikationer nævnes bekymring over uvedkommende adgang til konti, kundebetjening eller logistik, sårbarhed over for godkendelse, adgang, systemgendannelse og kryptering.

Tre ud af fire af de virksomheder, der har implementeret servervirtualisering, oplyste, at sikkerhed var en vigtig eller meget vigtig faktor for manglende tiltro fra beslutningstagernes side med hensyn til at flytte virksomhedskritiske applikationer til virtuelle servere.

Blandt anbefalingerne til virksomheder fra Symantec er:

- Sørg for fælles fodslag mellem it-chefer og linjechefer med hensyn til virtualisering og cloud-projekter: Det er vigtigt at vise, at I er i stand til at tage hånd om linjechefernes bekymringer som f.eks. sikkerhed og tilgængelighed. Vis, at deres bekymringer, hvor berettigede de end måtte være, kan gøres effektivt til skamme ved at trække på eksisterende bedste praksis og robuste løsninger til beskyttelse af kritiske informationer og applikationer samt sikring af tilgængeligheden.

- Lad være med at gennemføre cloud computing i siloer: Virtualisering og cloud-initiativer er mest succesfulde, når de gennemføres som brede, virksomhedsfælles it-projekter. Fordi de involverer alle aspekter af it (servere, lagring, netværk, applikationer m.v.), risikerer de at ende som fiaskoer, hvis de gennemføres som "specialprojekter”. Skyen skal i stedet køres som et it-fælles tiltag, hvor samtlige afdelinger inddrages i planlægning og implementering.

- Udnyt og modernisér jeres eksisterende infrastruktur: Før I er parate til at implementere hybride/private cloud-tjenester, skal I først sørge for at udnytte den eksisterende infrastruktur til at opnå den samme effektivitet, hvorefter I moderniserer den i nødvendigt omfang. Forvandl statiske servere, lagring og netværk til en virtualiseret ressourcepulje. Erstat statisk provisioning med selvbetjenings-provisioning og sørg for at implementere overvågning og måling, der dokumenterer gevinsten for virksomheden.

- Opstil realistiske forventninger og hold styr på resultaterne: Husk, at selvom cloud-tjenester er tidens mantra, så er der tale om et nyt og endnu ikke helt modent marked. Gør jeres hjemmearbejde med hensyn til at opstille realistiske forventninger. Følg derefter op og mål resultaterne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere