Nu har GPS fået en nord-nøjagtig russisk konkurrent

Russerne jubler: Svensk firma vælger russisk satellit-tjeneste.

Det svenske firma Swepos er det første, kendte firma til at vælge satellittjenesten GLONASS, der er en konkurrent til amerikanske GPS, skriver Reuters.

Swepos, der tilbyder satellitlokalisering, siger, at GLONASS tilbyder mere præcis navigation på de nordlige breddegrader end den amerikanske konkurrent.

"Det fungerer noget bedre på de nordlige breddegrader, fordi deres satelitter i orbit befinder sig højere på himlen, og vi ser dem bedre end GPS-satellitterne," siger Bo Jonsson, en ledende medarbejder ved Swepos.

Han siger, at 90 procent af Swepos' kunder bruger GLONASS kombineret med GPS. Smartphones benytter allerede i dag som regel flere forskellige teknologier, eksempelvis WiFi-nets placering, til at bestemme mobilens position. En ekstra satellitpositioneringstjeneste vil altså derfor potentielt kunne gøre smartphones endnu mere præcise som navigationsinstrumenter.

Rusland har arbejdet på GLONASS siden 1976 og brugt mere end 10 milliarder kroner på projektet det sidste årti. GLONASS mangler stadig tre satellitter for at være fuldt udbygget og sidste år blev projektet ramt af et pinligt uheld, da tre satellitter styrtede ned i Stillehavet under opsendelsen.

Anatolij Perminov, lederen af Ruslands rumprogram, hævder, at GLONASS er så godt på de nordlige breddegrader, at selv amerikanerne vil begynde at bruge det. Premierminister Vladimir Putin, der har skubbet på for at få udviklet den russiske GPS-rival, forventes at drage til Sverige for at promovere tjenesten. Sidste måned begyndte det russiske teleselskab MTS at sælge smartphones, produceret af kinesiske ZTE, som bruger GLONASS som positioneringssystem. MTS er desuden repræsenteret i Indien, som Rusland har et godt forhold til. GLONASS benyttes

Det amerikanske Global Positioning System (GPS) er udviklet af det amerikanske militær og kan i tilfælde af krigssituationer gøres mindre nøjagtigt eller sættes helt ud af drift. Derfor har både Rusland, Kina og EU besluttet at bygge egne satellitpositioneringssystemer. Det europæiske Galileo er ramt af forsinkelser og ekstra milliardomkostninger og forventes at være operationsdygtigt om tre år. Kina er desuden i gang med at sende satellitter i luften til deres system, kaldet Beidou (Kompas).

Rusland forventer om to år at indføre en ekstra-told på 25 procent på mobiltelefoner, der ikke understøtter GLONASS. Teleproducenter som Nokia, Motorola og chipproducenten Qualcomm er ifølge GLONASS i gang med at udvikle mobiler, der understøtter både GPS og det russiske navigationssystem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere