Det midtjyske uddannelsescenter EUC MIDT har gennem de seneste to år arbejdet med virtuel klasseundervisning som erstatning for traditionel klasseundervisning og selvstudier. Det giver gode resultater, og derfor opfordrer ledelsen nu andre uddannelsesinstitutioner til at tage ved lære af erfaringerne.
De positive resultater knytter sig primært til virtuel klasseundervisning. Man har kunnet konstatere, at eleverne får langt større udbytte af at mødes i et virtuelt fællesskab end ved selv at arbejde med stoffet i et traditionelt e-læringsforløb.
»Det vigtige er, at denne undervisningsform giver mulighed for at lave kollektive forløb - det er det, der er fordelen,« siger salgschef Heidi Elisabeth Purup fra EUC MIDT til ComON.
Ved hjælp af software fra det danske firma Viscon oplever eleverne et skærmbillede, der fungerer som en virtuel tavle og giver mulighed for at se lærerens powerpoint-præsentationer. Når alle er udstyret med et headset, kan eleverne række hånden op og stille spørgsmål eller kommentere undervisningen, og dialogen er - ganske som i traditionel klasseundervisning - til gavn for alle.
E-konferencen er en udfordring
E-konferencen stiller naturligvis en række krav til både eleverne og underviseren. For det første kræver den disciplin, og desuden kræver den en vis fortrolighed med it-mediet. Heidi Elisabeth Purup fortæller til ComON, at det er en forudsætning for successen, at EUC MIDT har lagt ud med en målgruppe, der i forvejen er fortrolige med it.
EUC MIDT har således foreløbig afprøvet undervisningsformen på kurset "Netværk - grundlæggende", der efteruddanner medarbejdere fra it-afdelinger i private og offentlige virksomheder.
Det er endnu ikke besluttet, i hvilket omfang e-konferencen skal indføres som undervisningsform.
»Det er vores målsætning, at 25 procent af undervisningen på vores erhvervsuddanelser skal være en eller anden grad af e-læring. E-konferencen skal føjes til den eksisterende vifte af pædagogiske muligheder, og alt afhængig af opgavens art skal vi finde de værktøjer, der er bedst,« siger Heidi Elisabeth Purup til ComON.
EUC MIDT er med sine 270 medarbejdere fordelt på uddannelsesstederne Viborg, Bjerringbro, Skive og Ulfborg et af Danmarks største efteruddannelsessteder. Centret efteruddanner cirka 20.000
personer om året inden for områder som HR og it.